IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия отчита увеличаване на имигрантите от засегнатата от кризата Европа

Имигрантите от Испания, Гърция, Португалия и Италия са нараснали с над 40% на годишна база, но броят им остава под този на пристигащите от Източна Европа

12:19 | 07.05.13 г.
Германия отчита увеличаване на имигрантите от засегнатата от кризата Европа

Наплив на хора от засегнатите тежко от кризата южноевропейски държави като Испания, Италия и Гърция е довел до най-големия ръст при имигрантите в Германия от близо 20 години, съобщава Ройтерс, като се позова на данни на германската Федерална статистическа служба.

Статистиците отчитат, че през миналата година в страната са пристигнали 1,081 млн. имигранти, което е с 13% повече в сравнение с 2011 г. и е най-високото ниво от 1995 г.

Най-много са пристигащите от държавите от Източна Европа и от южната част на еврозоната, които се борят с рецесията и високата безработица вследствие на продължаващата вече 3 години дългова криза в региона.

Броят на имигрантите, пристигнали в Германия от Испания, Гърция, Португалия и Италия, е нараснал с над 40% спрямо предходната година. „Ръстът на имиграцията от страните от еврозоната, ударени от финансовата и дълговата криза, е особено силен“, подчертават от статистическата служба.

Германия бе рядък пример на устойчивост по време на кризата, като бе облагодетелствана от дълбоките структурни реформи, предприети преди 10 години, конкурентните дребни и средни компании и рекордно ниските лихвени проценти, до които се стигна благодарение на статута ѝ на убежище.

Безработицата от 6,9% е близо до дъното от периода след обединението на страната. В Испания и Гърция обаче повече от един на всеки четирима трудоспособни е без работа, а младежката безработица наближава 60%.

Така най-голямата икономика в Европа става все по-привлекателна дестинация, въпреки наличните бариери срещу имиграцията.

Все още обаче броят на имигрантите от Южна Европа остава относително малък като абсолютни стойности спрямо този на имигрантите от Източна Европа. През 2012 г. от Гърция например са пристигнали 34 109 души, както и 29 910 испанци. За сметка на това имигрантите от Полша са 176 367, а от Румъния – 116 154.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:19 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още