IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евростат отново постави България първа в ЕС по риск от бедност

60% от българите живеят в големи материални лишения, сочи изследване на европейската статистика

10:51 | 28.05.13 г.
Евростат отново постави България първа в ЕС по риск от бедност

Делът на хората, които живеят в големи материални лишения, е най-висок в България - 60 на сто, показва последно изследване на Евростат за хората в риск от бедност или социално изключване в ЕС.

В Латвия делът на хората в риск от бедност също е много висок - 49 на сто, а за Румъния достига 48 на сто. В първата десетка на страните от ЕС, чиито граждани влизат в риск от бедност или социално изключване, са още Унгария (42%), Латвия (38%), Гърция (30%), Полша и Кипър (28%), Италия и Словакия (24%).

Най-нисък риск от бедност съществува за жителите на Швейцария, Исландия, Швеция и Люксембург - по около 1%, тоест един на всеки сто жители в тези страни живее в риск от бедност или материални лишения.

Според европейската статистика - един на всеки шест жители на ЕС (18 на сто) живее в материални лишения, като половината от тях - 8,8 на сто - са в състояние на тежки материални лишения. Като цяло в ЕС делът на хората, които живеят в тежки материални лишения, се увеличава през 2011 г. с 0,5 на сто.

Най-значителен ръст на хора, които изпадат в тежки материални лишения е отчетен в Италия - 4,3 процентни пункта, Латвия - 4 процентни пункта, Гърция - 3,6 процентни пункта и Унгария - 1,5 процентни пункта.

Еволюцията на бедността и социалното изключване в ЕС се е увеличила през 2011 г. в сравнение с предходната година, отчита още европейската статистика. През 2011 г. в ЕС е имало 119,6 млн. души, които са живели в бедност или социално изключване, като това е увеличение с 0,6 на сто или около 3,3 млн. души в повече в сравнение с 2010 година.

Според проучването на Евростат хората, които не могат да си позволят да плащат три от девет елемента, формиращи жизнения стандарт, се определят като лица, живеещи в материални лишения.

Хора, които не могат да си позволят плащането на повече от три елемента - се считат за лица, живеещи в силно материални лишения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:10 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още