IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Michelin размаха червения маркер при човешките ресурси

Френският производител на гуми ще съкрати около 700 работни места

17:43 | 10.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Френският производител на гуми Michelin очевидно ще натисне аварийната спирачка предвид продължаващата криза в автомобилния бранш и ще закрие през 2015 г. производството на гуми за лекотоварни автомобили в Централна Франция. В завода в близост до Жю-ле-Тур ще бъдат съкратени 730 от общо 930 служители, съобщи конкурентът на Continental, цитиран от Ройтерс.

Мерките ще се отразят със 135 млн. евро на финансовите резултати на компанията за първите шест месеца на фискалната година. В същото време концернът се ангажира със седалището си във Франция и планира да инвестира в страната 800 млн. евро за научни изследвания и развойна дейност.

250 от работните места ще бъдат спестени чрез схеми за ранно пенсиониране, обяви още Michelin. На други 480 служители групата планира да предложи работни места в други области. 200 души ще бъдат заети в по-специализирани звена в същия завод.

Плановете за съкращаването на стотици места циркулираха в продължение на дни във френските медии. Michelin посочи през април, че не очаква бързо подобряване на пазарната ситуация, като компанията проверява по-нататъшните си стъпки. Концернът вече преживя едно преструктуриране. Строгите икономии обаче не са били достатъчни предвид най-лошата криза за бранша от десетилетия насам.

Поради цикличния спад в продажбите на европейския пазар на автомобили много от фирмите в бранша – производители или доставчици, стартираха програми за строги икономии. PSA Peugeot Citroen например обяви преди почти една година закриване на цял завод близо до Париж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още