IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тридневна стачка докарва хаос на френските летища

Ръководителите на въздушното движение протестират срещу либерализацията на гражданското въздушно пространство

12:45 | 11.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Тридневна стачка докарва хаос на френските летища

Ръководителите на въздушното движение във Франция започват тридневна стачка. Очаква се акцията да предизвика хаос по летищата. Синдикатите протестират срещу плановете на Европейския съюз да либерализира гражданското въздушно пространство съгласно инициативата "Единно европейско небе", предаде Ройтерс, цитирана от Bulgaria on Air.

Нарушения в трафика се очакват в Париж, Лион, Ница, Марсилия, Тулуза и Бордо. Генералната дирекция на гражданската авиация е помолила авиопревозвачите да намалят полетите си за 11, 12 и 13 юни наполовина.

Властите призовават пасажерите, които трябва да пътуват през тези три дни, да се информират предварително дали ще имат полет. Стачката във Франция обаче не е единна. Автономният профсъюз на ръководителите на въздушното движение призовава тя да продължи три дни, докато останалите местни синдикати, членове на Европейската федерация на работещите в транспортния сектор, са обявили стачни действия само за 12 юни. Те протестират срещу проектите на Европейската комисия за либерализация на сектора.

Според специалистите по въздушния трафик бъдещите европейски правила в сектора са „директна атака срещу публичния характер на предлаганата услуга и може да окажат отрицателен ефект върху сигурността и върху условията на труд в сферата“.

Заедно с френските си колеги в сряда ще стачкуват и ръководителите на въздушното движение в Унгария, Белгия, Португалия, Чехия, Словакия, Австрия, България, Италия и Великобритания.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още