IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ и ЕС с пробив в регулацията на дериватите

Постигнатото споразумение ще позволи на участниците в транзакциите да избират коя регулация да спазват

22:16 | 11.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
САЩ и ЕС с пробив в регулацията на дериватите

Регулаторите в САЩ и ЕС са постигнали пробив в преговорите, който дава на участниците в пазара на деривати за 633 трлн. долара повече гъвкавост да търгуват където искат без да подлежат на санкции от Вашингтон, пише Financial Times.

Споразумението, постигнато в последния момент, слага край на година от тежки разговори, които изправиха САЩ срещу финансовите министри от ЕС и предизвикаха разногласия в рамките на Комисията за търговия със стокови фючърси (CFTC - Commodity Futures Trading Commission).

Пакетът от одобрени мерки поставя ЕС и САЩ на пътя на взаимното признаване на техните правила като сходни, така че да може да се разчита на прилагането им от съответния местен регулатор.

Споразумението следва отстъпките, които направи председателят на CFTC Гари Генслър под натиск от европейските представители. Допреди това той настояваше, че всяка транзакция, в която страна е щатски контрагент се изисква да бъде в съответствие с американския закон за финансовата реформа Дод-Франк.

Сделката ще позволи на компании, подлежащи на американските правила да избират коя регулация да важи за тях, като това ще важи и за европейските компании, опериращи в Европа, след като ЕК формално реши за разпределянето на отговорността между регулативните органи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:04 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още