IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политическата ситуация в Португалия продължава да поражда тревоги

Икономическият растеж поднесе приятна изненада, но политическата обстановка остава крехка

21:15 | 15.08.13 г. 2
Политическата ситуация в Португалия продължава да поражда тревоги

Португалия поднесе приятна изненада вчера, след като европейската статистика показа, че страната е била първа в Европейския съюз (ЕС) по икономически растеж през второто тримесечие спрямо първото. Крехката политическа ситуация в страната обаче продължава да тревожи анализаторите, пише CNBC.

Страната успя да излезе от рецесията, след като икономиката й се свиваше в продължение на две години и половина. В голяма степен растежът от 1,1%, отчетен за периода април-юни, се диктува от по-високите приходи в сектора на туризма.

Данните бяха приветствани от правителството в Лисабон като доказателство, че политиките на строги икономии работят. Управляващите не крият, че имат нужда от подобни добри новини, след като миналия месец буквално висяха на косъм.

Кризата в управляващата коалиция в Португалия започна в началото на юли, когато финансовият министър Витор Гашпар и външният Пауло Порташ подадоха оставките си. Доходността по десетгодишните португалски облигации веднага надвиши критичните 8 процента.

По-късно обаче Порташ се върна в правителството, макар и с друга роля - като вицепремиер, отговарящ за координирането на икономическите реформи. Това изглежда закрепи кабинета, но остават опасенията, че спокойствието е временно.

На изборите през следващата година се очаква социалистите, които са опозиция в момента, да спечелят, коментира Робърт Паркър, старши съветник в Credit Suisse. Той обаче допълни, че това ще изправи страната пред сериозни проблеми, тъй като социалистите дадоха заявка, че ще се опитат да предоговорят с международните кредитори условията по спасителната програма.

Паркър предупреждава, че португалските държавни облигации ще продължат да се влияят от политическата ситуация в страната, което ще се отразява от доходността по тях.

Ако лихвите по облигациите останат високи, шансовете на португалското правителство да се върне на дълговите пазари ще намалеят. Все още не е отминала и опасността от удължаване на спасителната програма на европейските власти и Международния валутен фонд (МВФ).

Ако икономиката на Португалия не ускори растежа, Лисабон ще има нужда от още средства, за да си обслужва дълговете, предупреждават от Barclays. Анализаторите допускат, че е възможно да се стигне и до облекчаване на дълга.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Не са само европейските политици, не са :)))Просто не са в синхрон фазите (не са синфазни) на циклите с които ни обгрижват смазващо в различниоте зони на света!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
supertrader
преди 10 години
4 процента са в рамките на статистическата грешка- много са нагли тези икономисти. При под 4% ВЪОБЩЕ НЕ Е СИГУРНО ЧЕ ИКОНОМИКАТА РАСТЕ !Европейските политици и ЕЦБ водят политика на икономически упадък, защото са някакви зли зомбита.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още