IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bank of England може да приеме и допълнителни стимули за икономиката

Икономическото възстановяване няма да е гладко и ще има “условия, при които би било разумно да се предприеме допълнително закупуване на активи”

22:42 | 22.08.13 г.
Bank of England може да приеме и допълнителни стимули за икономиката

Гладкото икономическо възстановяване на Великобритания все още не е сигурно и Bank of England не изключва нов пакет от стимули, коментира Мартин Уийл, член на Комитета по паричната политика на британската централна банка, цитиран от Ройтерс.

Пред в. Telegraph той посочва, че ще има “условия, при които би било разумно да се предприеме допълнително закупуване на активи”.

Обстоятелства, които могат да изискват по-мащабно вливане на ликвидност, включват допълнителни шокове в еврозоната, пресни сътресения на развиващите се пазари или нестабилно вътрешно възстановяване, казва той.

"Според мен закупуването на активи остава инструмент на разположение на комисията, ако тя смята, че икономиката се нуждае от допълнителна подкрепа" коментира Уийл. “Надявам се, че възстановяването е устойчиво, но всеки, който смята, че ще върви гладко, със сигурност не помни всичко, което се случи през последните пет години”, допълва той.

Мартин Уийл е първият член на Комитета по паричната политика на британската централна банка, който говори публично, след като председателят й Марк Карни обяви, че институцията няма да повишава основната лихва, докато безработицата не падне под 7 процента.

Ръководството на Bank of England иска да даде повече увереност на бизнеса, за да се повишат инвестициите. Това ще доведе до укрепване и на потребителското доверие.

Уийл обаче се противопоставя на част от плановете на Карни заради опасността от висока инфлация на Острова. “Трудно е да не се притесняваме за инфлацията, като се има предвид най-новата история на икономиката”, коментира той.

Въпреки това Мартин Уийл в момента се опасява по-малко за ръста на доходите на британците, отколкото преди няколко години. “Натискът върху заплащането на труда очевидно се понижи в сравнение с началото на кризата. Ас съм убеден, че растежът на продуктивността може да се оживи и без незабавно това да доведе до рязък ръст н заплащането”, посочва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още