IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ няма да вдига лихвите, докато безработицата не спадне до 7%

Според гуверньора на Английската централна банка Марк Карни достигането на този праг ще отнеме три години

14:05 | 07.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
АЦБ няма да вдига лихвите, докато безработицата не спадне до 7%

Управителят на Английската централна банка Марк Карни заяви, че банката няма да обмисля повишаване на лихвите, докато безработицата не спадне до 7% (понастоящем 7,8%), съобщава ВВС. Това според него ще изисква създаването на около 750 хил. работни места и ще отнеме три години.

Монетарната цел за безработицата ще остане в сила, освен ако инфлацията не заплашва с ускоряване или представлява значителен риск за финансовата стабилност. 

Карни каза също така, че докато не бъде достигнат прагът за безработицата централната банка няма да намали и програмата си за изкупуване на активи на стойност 375 млрд. паунда.

Гуверньорът е оптимист за перспективите пред брианската икономика, но смята, че тя все още не е достигнала небходимата инерция.

„В момента икономическото възстановяване е подновено и изглежда, че се разширява. Заради последиците от глобалната финансова криза обаче то остава слабо в исторически план и все още е налице значителен свободен капацитет в икономиката, което е видно най-вече от нивото на безработицата.“

Веднага след изявлението на Английската централна банка паундът спадна, а акциите се повишиха, но движенията бързо бяха компенсирани.

Оправдаха се очакванията, че Карни ще обвърже централната банка с новата стратегия, известна като „бъдещи насоки“. След като краткосрочните лихви вече са на исторически ниски нива, целта сега е да се намалят и дългосрочните.

Като се знае, че лихвите ще останат ниски вероятно години, банките и ипотечните кредитори ще могат да фиксират ниските лихви за клиентите си за по-дълъг период.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още