fallback

Fitch понижи перспективата по рейтинга на Полша заради бюджетния дефицит

Повишаването на прогнозата за дефицита води до по-бързо нарастване на брутния правителствен дълг от досега оценяваното, аргументират се от агенцията

22:06 | 23.08.13 г.

Международната рейтингова агенция Fitch понижи перспективата по кредитния рейтинг на Полша до „стабилна“ от „позитивна“, като се позова на пониженото финансово доверие в страната, предаде Bloomberg.

Fitch запазва рейтинга на най-големия източноевропейски член на Европейския съюз в чужда валута на ниво A-, се посочва в нейно съобщение. Тя бе повишила перспективата по него до „позитивна“ през февруари, показвайки, че евентуално повишаване на рейтинга е по-вероятно, отколкото понижаване или запазването на досегашното му ниво.

На 20 август Полша повиши целта си за бюджетния дефицит през 2013 г., след като най-тежкото забавяне на икономическия растеж от повече от 10 години разстрои държавните приходи. Правителството премахна и ограниченията за емитирания дълг, за да стимулира възстановяването.

„Корекцията на прогнозата за дефицита в посока на повишение води до по-бързо последващо нарастване на брутния правителствен дълг от досега оценяваното от Fitch“, заяви Матео Наполитано, анализатор в рейтинговата агенция, цитиран в нейното съобщение. Премахването на ограниченията за дълга „понижиха доверието в базираната на правила финансова рамка на Полша“, обяснява той.

От Fitch прогнозират, че съотношението на полския държавен дълг към брутния вътрешен продукт на страната ще достигне приблизително 56% по-скоро през периода 2013-2014 г., отколкото през 2015 г., както предполагаха досега. От агенцията предвиждат също, че общият правителствен дефицит ще достигне 4,2% от БВП през тази година най-вече заради „по-слабият растеж на БВП“.

Полският бюджетен дефицит няма да падне под 3% от БВП преди 2015 г., като се има предвид по-високата изходна база и „очакванията ни, че политическото желание за по-голямо свиване на дефицита ще чезне преди изборния цикъл 2014-2015 г.“, изтъкна Наполитано.

През този месец полското правителство увеличи бюджетния дефицит с 16 млрд. злоти (5 млрд. долара) до 51,6 млрд. злоти. То прокара и законодателство, отменящо правилата за финансова сигурност, които забраняват увеличаването на бюджетния дефицит, след като публичният дълг надхвърли 50% от БВП.

Отмяната на правилата ще важи само за 2013 и 2014 г., като ограничението ще бъде запазено в коригирания закон за публичните финанси, заяви на 16 юли полският министър на финансите Яцек Ростовски. Новото правило за разходите, което ще бъде прието отделно, ще увеличи „гъвкавостта“ при слаби години и ще ограничава разходите, когато икономиката се ускори, уточни той.

тмяната на правилото за дълга „може да подкопае доверието в предстоящото постоянно правило за разходите, за което правителството възнамерява да обхваща доста по-широк дял от публичните разходи в сравнение с настоящото“, отбеляза обаче Наполитано.

„Трудно е да се съгласим“ с оценката на  Fitch за промяната на финансовите правила, пише в свое електронно писмо до Bloomberg полският заместник-министър на финансите Войчех Ковалчик след оповестяването на рейтинговото действие. Правилото ще позволи на Полша да „поддържа устойчива финансова дисциплина“, убеден е той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:43 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още