IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch потвърди рейтинга на Русия със стабилна прогноза

Ниското ниво на държавен дълг и излишъкът по текущата сметка на страната са предимство, но икономическият растеж се забавя, отбелязват от агенцията

20:31 | 14.08.13 г.
Fitch потвърди рейтинга на Русия със стабилна прогноза

Международната рейтингова агенция Fitch потвърди кредитния рейтинг на Русия на ниво BBB със стабилна прогноза, се посочва в нейно съобщение, цитирано от ИТАР-ТАСС.

Анализатори на Fitch отбелязват, че предимство за Русия е ниското ниво на държавен дълг – едва 10,4% от брутния вътрешен продукт на страната в края на 2012 г. - и излишъкът по текущата сметка на страната.

Същевременно обаче от агенцията отбелязват, че икономическият растеж се забавя и според мнението на анализаторите ѝ няма да надхвърли 2% през тази година. Освен това от Fitch изтъкват, че структурните реформи се осъществяват бавно.

„Очакваме ръст на деловата активност през втората половина на 2013 г., а през 2014-2015 г. тя може да нарасне до 3%, което би било малко по-слабо постижение от нивата, достигнати преди началото на кризата“, се посочва в съобщението.

Краткосрочния рейтинг за фалит на емитента е запазен на ниво F3, а таванът по рейтингите на страната – на ниво BBB+.

“Международните резерви на руската централна банка надхвърлят 500 млрд. долара, или 24% от БВП. Държавните инвестиционни фондове (Резервният фонд и Фондът на националното благосъстояние) през юни запазват 171 млрд. долара (8,5% от БВП), осигурявайки защита от външни сътресения“, подчертават експертите на агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:28 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още