IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Развиващият се свят губи водещата си позиция в световния растеж

Според оценка на най-големия хедж фонд в света развитите икономики допринасят с 60% за очакваното разширяване на световната икономическа активност през 2013 г.

16:51 | 12.08.13 г. 5
Развиващият се свят губи водещата си позиция в световния растеж

Импулсът в световната икономика се прехвърля от развиващите се икономики, които имаха водеща роля в ръста на световния брутен вътрешен продукт (БВП) от началото на финансовата криза, към развития свят, съобщава Wall Street Journal, като се позовава на доклад на най-големия инвестиционен фонд в света Bridgewater Associates LP.

За пръв път от средата на 2007 г. развитите икономики, включително Япония, САЩ и Европа, съвместно допринасят повече за растежа в световната икономика от 74 трлн. долара, отколкото икономиките на развиващи се държави, като Китай, Индия и Бразилия.

Показателят на Bridgewater, който се основава по-скоро на оценка за настоящото темпо на растеж, отколкото на официални данни, показва, че САЩ, Япония и останалите развити пазари допринасят с около 60% за очакваното разширяването на икономическата активност в света с 2,4 трлн. долара през този година.

Международният валутен фонд прогнозира, че световната икономика ще се разшири с 3,1% през тази година при ръст от 3,2% през 2012 г. и 4% през 2011 г. Обратът може да пренасочи капиталовите потоци в световен мащаб и да срути прогнозите, които компаниите са градили с пламенните надежди за развиващите се пазари.

Сред силите в основата на промяната е възраждащата се Япония, която от години бе болникът на световната икономика. Японската икономика се е разширила с 2,6% на годишна база през периода април-юни, сочат публикуваните днес правителствени данни. Това е по-бавно темпо от коригираните в посока на понижение 3,8% за първото тримесечие на 2013 г. (при първоначално обявени 4,1), но бележи съществена промяна след години на стагнация.

Възстановяващата се икономика на САЩ отчита стабилен, макар и бавен растеж, а предстоящи през тази седмица доклади се очаква да покажат, че европейската икономика се е разширила леко през второто тримесечие след продължителна рецесия.

Същевременно ярките представители на развиващия се свят като Бразилия, Русия, Индия и Китай боледуват или отстъпват от звездното си представяне през последните години.

Промяната може да създаде нови предизвикателства за компании с развита международна дейност, а някои вече понасят удари.

Обстановката в света „се влоши в много по-висока степен, отколкото предполагахме“, заяви Ричард Уайт, главен изпълнителен директор на Flexible Steel Lacing Co., базирана в Даунърс Гроув, американския щат Илинойс.

Последна актуализация: 13:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 4
Сините камъни
преди 10 години
Просто изкуствен интернет ***, зареден с определена информация. Но живите *** са по-опасни....А за троловете в НС да не говорим, пример за жив парламентарен *** е М.М.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 4
rainmaker
преди 10 години
предполагам че човека са го уволнили и е изперкал. или е изперкал и са го уволнили. и сега го гони параноята.абе да беше само тои. форумите са пълни с параноични конспиратори...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
ventsislav.dyackov
преди 10 години
Батка, аз досега освен контрол на съзнанието други при теб не виждам ... Само дето не знам кой ти натиска копчето ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още