IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Развиващият се свят губи водещата си позиция в световния растеж

Според оценка на най-големия хедж фонд в света развитите икономики допринасят с 60% за очакваното разширяване на световната икономическа активност през 2013 г.

16:51 | 12.08.13 г. 5
Развиващият се свят губи водещата си позиция в световния растеж

Частната компания за търговия с продукти за поточни линии, използвани в производството и добивната дейност, бе планирала годишният ѝ ръст на продажбите да се забави до около 12% през 2013 г. от 20% през последните няколко години.

Продажбите обаче изобщо не отчитат промяна, отбеляза Уайт. Вследствие на това личният състав в САЩ, където работят около две трети от заетите във фирмата 900 служители, не се е увеличил, изтъкна той.

„Основната причина изглежда е Китай“, смята мениджърът. „Тяхното търсене – нуждите от желязна руда, мед и въглища – подхранваха добивната дейност в Австралия, ЮАР и Южна Америка“, подчертава той.

Промяната в съотношението на силите, допринасящи за световния растеж, обаче едва се заражда и може да не се състои, ако развиващите се икономики върнат поне част от старата си форма. Много развиващи се икономики остават сред най-бързо разширяващите се в света, дори ръстът да не е толкова бърз, както досега.

Ако официалната цел за годишен растеж в Китай от 7,5% бъде изпълнена, това би бил най-бавният темп на разширяване на икономиката от 1990 г., но той ще остане доста по-висок от този в САЩ - около 2%. Някои икономисти обаче подозират, че китайската икономика расте по-бавно от целта на правителството.

Анализатори очакват множество по-малки развиващи се икономики от Югоизточна Азия до Южна Америка да се разширяват с относително високо темпо, макар и по-бавно в сравнение с предишни години.

Един от белезите, че развиващите се икономики не се облагодетелстват директно от ускоряването на растежа на по-зрелите пазари, са индексите на бизнес активността, които са изпреварващи показатели за ръста на БВП. Те паднаха до най-ниските си нива от началото на 2009 г., сочи съвкупен индекс, съставян от консултантската компания Capital Economics. Същите показатели за САЩ, Европа и Япония отчетоха ръст.

Колебливото възстановяване в Европа все още не е довело до увеличаване на търговските обеми, което би помогнало на развиващите се икономики. Възраждането на Япония, която в момента е най-бързо растящата голяма развита икономика, също не е достигнало до съседите ѝ. Възстановяването в страната на изгряващото слънце дойде с рязкото поевтиняване на йената, което оскъпява вноса и води до предпочитание към стоките, произведени в страната.

Някои компании с развита международна дейност смятат, че забавянето не е пречка. "Развиващите се пазари остават фантастичен източник на възможности“, заяви през миналата седмица пред анализатори Херберт Хайнер, главен изпълнителен директор на базирания в Германия гигант в производството на спортно облекло Adidas AG.

Резултатите на компанията обаче отразиха краткосрочно въздействие. Забавянето в Русия натежа върху представянето ѝ, а приходите в Китай се увеличиха с едва 6% през първата половина на годината при ръст от 19% година по-рано и от 38% през първата половина на 2011 г.

Последна актуализация: 13:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 4
Сините камъни
преди 10 години
Просто изкуствен интернет ***, зареден с определена информация. Но живите *** са по-опасни....А за троловете в НС да не говорим, пример за жив парламентарен *** е М.М.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 4
rainmaker
преди 10 години
предполагам че човека са го уволнили и е изперкал. или е изперкал и са го уволнили. и сега го гони параноята.абе да беше само тои. форумите са пълни с параноични конспиратори...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
ventsislav.dyackov
преди 10 години
Батка, аз досега освен контрол на съзнанието други при теб не виждам ... Само дето не знам кой ти натиска копчето ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още