IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Развиващият се свят губи водещата си позиция в световния растеж

Според оценка на най-големия хедж фонд в света развитите икономики допринасят с 60% за очакваното разширяване на световната икономическа активност през 2013 г.

16:51 | 12.08.13 г. 5
Развиващият се свят губи водещата си позиция в световния растеж

Причината развиващите се икономики да страдат не е само една. Повишаващата се доходност по американските държавни облигации свиха кредитирането в част от развиващия се свят.

Типът на възстановяването в САЩ също играе своята роля. Потребителското търсене бе в основата на последните две разширявания на американската икономика, но влиянието му през последните години е скромно, което означава по-бавен ръст в търсенето на стоки от чужбина. Растежът в САЩ се облагодетелства от местния добив на енергоносители, което създава търсене за оборудването, произвеждано в САЩ. Запазващото се ниво на заплащането в САЩ означава по-ниски относителни разходи за труд.

Тези особености на растежа в САЩ са сред признаците, че запазилият се за продължителен период модел, при който растежът в развития свят подкрепя износителите от развиващите се икономики, може би се разпада в региони като Азия.

„Не успяваме да яхнем растежа на Запада“, заяви Фредерик Нойман, ръководител в отдела за азиатските икономики в HSBC Holdings PLC. „Азия е пораснала прекалено много“, добави той.

Но свитото търсене на суровини в страната засяга Латинска Америка и Югоизточна Азия. Бразилия, която е най-голямата икономика в Латинска Америка, изпада в стагнация отчасти заради чезнещия апетит на Китай за стоки като желязна руда например. През миналата година бразилският БВП нарасна с едва 1%, докато през 2010 г. бе отчел ръст от 7,5%.

Индонезия, която е най-голямата икономика в Югоизточна Азия, бе засегната тежко от забавянето в Китай, като износът на въглища и палмово масло поема най-силния удар. Икономиката ѝ се разшири с 5,9% на годишна база през второто тримесечие, като това е най-слабият резултат от 2010 г. насам.

Слабото управление на икономиката в Индия доведе до поевтиняване на местната валута и увеличаване на дефицита по текущата сметка. Индийските банкери свиват кредитирането, което затруднява инвестициите на бизнеса и свива разходите на потребителите.

Някои големи международни компании все още изразяват оптимизъм, след като китайските макроикономически показатели от последните няколко дни показаха оттласкване от достигнато дъно.

Печалбата на бразилската Vale SA, която добива желязна руда, намалява за осмо поредно тримесечие. Китай, който е най-големият потребител на нейната стока, ще продължи да я купува, твърди обаче Жозе Карлуш Мартинш, директор за стратегиите в компанията. „Мнозина изгубиха съня си заради Китай, но не и аз“, категоричен е той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 4
Сините камъни
преди 10 години
Просто изкуствен интернет ***, зареден с определена информация. Но живите *** са по-опасни....А за троловете в НС да не говорим, пример за жив парламентарен *** е М.М.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 4
rainmaker
преди 10 години
предполагам че човека са го уволнили и е изперкал. или е изперкал и са го уволнили. и сега го гони параноята.абе да беше само тои. форумите са пълни с параноични конспиратори...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
ventsislav.dyackov
преди 10 години
Батка, аз досега освен контрол на съзнанието други при теб не виждам ... Само дето не знам кой ти натиска копчето ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още