IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch понижи рейтинга на временния спасителен фонд на еврозоната

Миналата седмица агенцията отне топ рейтинга на Франция, което е основната причина за действията й спрямо EFSF

08:56 | 16.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Fitch понижи рейтинга на временния спасителен фонд на еврозоната

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings понижи с една степен от ААА до АА+ кредитния рейтинг на временния спасителен фонд на еврозоната - European Financial Stability Facility (EFSF), който отпусна заеми на Гърция, Ирландия и Португалия, предаде AP.

Агенцията поясни, че действията ѝ са продиктувани от понижението на оценката й за Франция, тъй като кредитоспособността на европейския механизъм за стабилност зависи от кредитоспособността на страните, които осигуряват финансирането за него.

Действията на Fitch означават, че механизмът за финансова стабилност може би ще трябва да плаща по-високи лихви, за да набира средства от пазарите, тъй като Standard & Poor's и Moody's вече понижиха оценките си за фонда.

Временният спасителен фонд на еврозоната беше заменен от постоянен - European Stability Mechanism (Европейски механизъм за стабилност – ESM). Въпреки това временният фонд продължава да управлява спасителните кредити за Гърция, Ирландия и Португалия, отбелязва информационната агенция.

Fitch понижи в петък кредитния рейтинг на Франция заради влошените фискални и икономически перспективи пред страната на фона на дълговата криза в еврозоната, припомня още агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още