IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P: Спасителният фонд за еврозоната ще трябва да бъде модифициран

Или размерът на EFSF трябва да бъде намален, или гаранциите за фонда от страните, запазили първокласния си рейтинг трябва да бъдат увеличени, посочва агенцията

11:56 | 16.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
S&P: Спасителният фонд за еврозоната ще трябва да бъде модифициран

Понижението на рейтингите на 9 европейски страни, включително на Франция и Италия, от Standard and Poor's вероятно ще доведе до промени във временния европейския фонд за финансова стабилност (EFSF - European Financial Stability Facility), заяви официален представител на рейтинговата агенция, цитиран от CNBC.

„Рейтингът на EFSF се определя от гаранциите, предоставени от страните членки на еврозоната, включително от тези с първокласен ААА рейтинг. Ето защо или размерът на фонда ще трябва да бъде намален или гаранциите от страните запазили първокласния си рейтинг ще трябва да бъдат увеличени. Трети вариант е да бъдат създадени парични буфери“, посочва Джон Чеймбърс, председател на комисията за държавни дългове към Standard and Poor's.

На 6-ти декември Standard and Poor's постави дългосрочния ААА рейтинг на EFSF под наблюдение с вероятност за понижение. Тримесечният стандартен период за наблюдение изтича в началото на март, когато агенцията се очаква да оповести решението си.

Въпреки това Чембърс посочва, че ако историята има някакво значение, решение може да бъде взето и в рамките на 45 дни. Това на практика означава, че S&P's може да понижи рейтинга на EFSF още до края на тази седмица.

В общо изявление от петък финансовите министри на страните от еврозоната обявиха, че ще направят всичко което е по силите им, за да гарантират, че EFSF ще запази първокласния си рейтинг.

Чеймбърс защити решението на Standard and Poor's да понижи рейтингите на някои страни от еврозоната, определяйки го като „навременно“. Той отхвърли острите критики, отправени към агенцията от европейските политици.

„Нашата роля е да предоставяме на инвеститорите навременна информация. Ако го правим, те сами ще могат да преценят как да разпределят портфейлите си“, казва Чембърс.

„Очевидно е по-полезно да предоставим информацията преди операциите за рефинансиране през първото тримесечие“, допълва той, припомняйки предстоящите ключови аукциони на европейски облигации до края на март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още