IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch понижи перспективата по рейтинга на Полша заради бюджетния дефицит

Повишаването на прогнозата за дефицита води до по-бързо нарастване на брутния правителствен дълг от досега оценяваното, аргументират се от агенцията

22:06 | 23.08.13 г.
Fitch понижи перспективата по рейтинга на Полша заради бюджетния дефицит

Международната рейтингова агенция Fitch понижи перспективата по кредитния рейтинг на Полша до „стабилна“ от „позитивна“, като се позова на пониженото финансово доверие в страната, предаде Bloomberg.

Fitch запазва рейтинга на най-големия източноевропейски член на Европейския съюз в чужда валута на ниво A-, се посочва в нейно съобщение. Тя бе повишила перспективата по него до „позитивна“ през февруари, показвайки, че евентуално повишаване на рейтинга е по-вероятно, отколкото понижаване или запазването на досегашното му ниво.

На 20 август Полша повиши целта си за бюджетния дефицит през 2013 г., след като най-тежкото забавяне на икономическия растеж от повече от 10 години разстрои държавните приходи. Правителството премахна и ограниченията за емитирания дълг, за да стимулира възстановяването.

„Корекцията на прогнозата за дефицита в посока на повишение води до по-бързо последващо нарастване на брутния правителствен дълг от досега оценяваното от Fitch“, заяви Матео Наполитано, анализатор в рейтинговата агенция, цитиран в нейното съобщение. Премахването на ограниченията за дълга „понижиха доверието в базираната на правила финансова рамка на Полша“, обяснява той.

От Fitch прогнозират, че съотношението на полския държавен дълг към брутния вътрешен продукт на страната ще достигне приблизително 56% по-скоро през периода 2013-2014 г., отколкото през 2015 г., както предполагаха досега. От агенцията предвиждат също, че общият правителствен дефицит ще достигне 4,2% от БВП през тази година най-вече заради „по-слабият растеж на БВП“.

Полският бюджетен дефицит няма да падне под 3% от БВП преди 2015 г., като се има предвид по-високата изходна база и „очакванията ни, че политическото желание за по-голямо свиване на дефицита ще чезне преди изборния цикъл 2014-2015 г.“, изтъкна Наполитано.

През този месец полското правителство увеличи бюджетния дефицит с 16 млрд. злоти (5 млрд. долара) до 51,6 млрд. злоти. То прокара и законодателство, отменящо правилата за финансова сигурност, които забраняват увеличаването на бюджетния дефицит, след като публичният дълг надхвърли 50% от БВП.

Отмяната на правилата ще важи само за 2013 и 2014 г., като ограничението ще бъде запазено в коригирания закон за публичните финанси, заяви на 16 юли полският министър на финансите Яцек Ростовски. Новото правило за разходите, което ще бъде прието отделно, ще увеличи „гъвкавостта“ при слаби години и ще ограничава разходите, когато икономиката се ускори, уточни той.

тмяната на правилото за дълга „може да подкопае доверието в предстоящото постоянно правило за разходите, за което правителството възнамерява да обхваща доста по-широк дял от публичните разходи в сравнение с настоящото“, отбеляза обаче Наполитано.

„Трудно е да се съгласим“ с оценката на  Fitch за промяната на финансовите правила, пише в свое електронно писмо до Bloomberg полският заместник-министър на финансите Войчех Ковалчик след оповестяването на рейтинговото действие. Правилото ще позволи на Полша да „поддържа устойчива финансова дисциплина“, убеден е той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още