IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вложителите в Кипър продължават да изтеглят парите си от банките

Депозитите са се свили с 2,4% през юли, въпреки мерките за контрол на капитала

14:40 | 28.08.13 г.
Вложителите в Кипър продължават да изтеглят парите си от банките

Депозитите на частния сектор в банките в Кипър са продължили да се свиват и през юли, четири месеца след като беше приета спасителната програма на страната и въпреки мерките за контрол на капитала, сочат данните на Европейската централна банка (ЕЦБ), публикувани днес.

През седмия месец на годината депозитите са намалели с 1 млрд. евро, или 2,4%, до 36,66 млрд. евро. През последната година вложенията в кипърските банки са се стопили с над 25 на сто.

Вложителите продължават да теглят парите си и от банките в Испания и Италия, макар и отливът на средства да е забавил темпове и вероятно се дължи на сезонни фактори. На годишна база испанските депозити например са намалели с 1,2% през юли, след като през юни се свиха с 3,5%, а в края на 2012 г. - с 9,4%.

В Португалия на годишна база депозитите през юли са се свили с 3,2%, след като преди година понижението достигна 10 на сто.

Според ЕЦБ нивата на депозитите в най-тежко засегнатите от кризата държави се стабилизират.

Няма обаче много данни, които да подсказват, че може да се очаква по-стабилно подобрение при кредитирането. Кредитите за частния сектор продължават да се свиват във всички държави от еврозоната, които са потърсили спасителна помощ.

В Кипър на месечна база рпез юли е отчетен спад на кредитите с 1,8%, в Испания – също с 1,8%, в Ирландия – с малко над 2%, а в Португалия – с 0,7 на сто. На годишна база пониженията са още по-дълбоки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още