fallback

Генералният директор на МВФ призова за бързото създаване на банковия съюз в ЕС

Кристин Лагард оприличи еврозоната на „красив кораб“, но посочи, че той не е годен да плава в бурни води

14:45 | 10.09.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Генералният директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард призова за по-бързото довършване на европейския банков съюз, съобщи BBC.

Проектът за банков съюз бе създаден с цел предотвратяване на повторение на световната банкова криза. Той би могъл да съдържа общ надзорен орган за банките в съюза и да обедини националните ресурси за спасяването на проблемните банки.

На пресконференция в Париж Лагард оприличи еврозоната на „красив кораб“, но посочи, че той не е годен да плава в бурни води.

„За еврозоната до голяма степен мислим като за красив кораб, който бе построен и разработен за по-леки морета, но който още не е готов за по-бурните“, каза генералният директор на МВФ. „По отношение на банковия съюз бе направено много. Ако имам послание днес, то е, че тази специална част на кораба трябва да бъде приключена, трябва да бъде окомплектована и скоростта е от особено значение“, добави тя.

Остава обаче неясно по какъв начин може да бъде постигнато ускоряване на процеса при положение, че някои страни, сред които и Германия, смятат, че той ще изисква промяна в договорите за европейския съюз, отбелязват от BBC.

През юли Европейската комисия представи планове за регулаторен орган, който ще бъде отговорен за закриването на всяка от действащите в момента 6 000 банки, базирани в еврозоната, която изпадне в беда. Според Общия механизъм за закриване новият орган ще получи правомощията да затваря или преструктурира всяка от тези банки. Това би означавало органът да пренебрегва решенията на националните власти във всяка държава-членка, които в момента разполагат с правата да закриват фалирали банки.

Критици предупредиха, че уреждането на въпроса по този начин може да означава, че на националните правителства ще се налага да предоставят средствата на данъкоплатците за подпомагане на фалиращи банки.

В рамките на общия механизъм за закриване ще бъде създаден фонд в размер на 55 млрд. евро, който ще бъде финансиран от такси върху банките. Нови данъци ще бъдат налагани на населението на страните-членки само при изчерпване на средствата във фонда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:19 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още