IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асмусен: ЕЦБ може да поеме новата си надзорна роля навреме

Европарламентът трябва да одобри законодателната рамка във връзка с единния банков надзор през следващата седмица

15:20 | 04.09.13 г.
Асмусен: ЕЦБ може да поеме новата си надзорна роля навреме

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще може да поеме новата си надзорна роля навреме, ако Европейският парламент (ЕП) подкрепи необходимото законодателство през следващата седмица, коментира членът на управителния съвет на банката Йорг Асмусен, цитиран от Ройтерс.

Асмусен очаква т. нар. единен надзорен механизъм да започне да функционира през есента на следващата година.

„Времевата рамка за единния надзорен механизъм е амбициозна, но е изпълнима, при положение, че Европейският парламент одобри законодателната рамка през следващата седмица“, коментира той в отговор на въпрос по време на банкова конференция във Франкфурт, Германия.

Асмусен посочи още, че очаква детайлите около предстоящия преглед на балансите на банките в еврозоната да бъдат обсъдени още тази есен, а самата проверка да започне в началото на годината.

Той припомни, че ЕЦБ ще има ексклузивна роля при вземането на решения коя банка е жизнеспособна и коя – не и трябва да бъде затворена. По думите му предстоящите стрес тестове ще са последната възможност за възстановяването на доверието в европейския банков сектор.

От 2010 г. насам европейските банки преминаха през два стрес теста, като 8 от тях се провалиха при проверката, а общият им недостиг на капитал беше изчислен на 2,5 млрд. евро, припомня Bloomberg.

Йорк Асмусен коментира също така, че правителствата трябва да вземат решение как ще запълнят капиталовите дупки в банковия сектор преди ЕЦБ да поеме водещата надзорна роля.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още