IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа напредва бавно към създаването на банков съюз

Германското правителство одобри законопроекти за предоставяне на надзора върху големите банки в еврозоната на ЕЦБ

16:20 | 09.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Европа напредва бавно към създаването на банков съюз

Европа напредна още малко към създаването на банков съюз, който да обхване най-големите кредитни институции на континента, след като германското правителство одобри законопроекти, предоставящи на Европейската централна банка надзора върху тези институции, съобщи американският вестник New York Times.

Решението на правителството дойде само ден, след като германският министър на финансите Волфганг Шойбле показа, че подкрепя увеличаването на усилията за създаването на банков съюз въпреки официалната позиция на страната, че подобен ход би изисквал незабавни промени в европейските договори.

Законопроектите, които предстои да бъдат гласувани в германския парламент, ще предоставят на ЕЦБ правото да извършва надзор върху банки  с активи на стойност над 30 млрд. евро, както и на 3-те най-големи кредитни институции във всяка от 17-те държави-членки на еврозоната, ако те не разполагат със съответните активи.

Като част от усилията за преодоляване на дълговата криза в еврозоната лидерите на страните-членки на ЕС се споразумяха през миналата година да създадат банков съюз с цел да предотвратят варианта на силно задлъжнели държави да се налага да спасяват фалиращи банки.

Макар решението на германското правителство да доближава с една стъпка банковия съюз до превръщането му в реалност, то не разрешава споровете за начина, по който да се процедира при ликвидиране на банки – един от проблемите, с който ще трябва да се захване банковият съюз.

Германският член на Управителния съвет на ЕЦБ Йорг Асмусен подчерта в свои коментари вчера в Брюксел, че Европа има нужда от силна власт, която е в състояние да взема бързи и безпристрастни решения за ликвидирането на банки. „Само тогава ще можем да скъсаме негативната взаимовръзка между държавите и техните банкови системи“, каза Асмусен пред комисия на Европейския парламент, цитиран от Ройтерс.

Въпросът за начина на регулиране на кредитните институции в рамките на банковия съюз обаче се оказа спорен от политическа гледна точка, докато дълговата криза в еврозоната продължава. В случая изглеждаше, че германски представители протакат, твърдейки, че създаването на силен и постоянен надзорен орган за банковия сектор е по-важно от скоростта, с която ще се случи това.

Шойбле бе казал, че създаването на ефективен механизъм ще изисква промени в договорите за ЕС – процес, който би забавил значително подобен опит. „За нов централизиран регулатор ще имаме нужда от промяна на договора, защото липсват упълномощаващи права за подобно овластяване. То трябва да бъде неоспоримо“, заяви вчера неговият говорител Мартин Котхаус.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още