IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските власти се споразумяха за законодателството за банковия съюз

Това е основен елемент на банковия съюз и важна стъпка за прекъсване на порочната връзката между банките и суверените, коментира ирландският финансов министър

20:45 | 19.03.13 г. 3
Европейските власти се споразумяха за законодателството за банковия съюз

Европейският съюз (ЕС) направи още една стъпка към създаването на банковия съюз. Днес депутатите от Европейския парламент (ЕП), представители на Европейската комисия и на отделните държави-членки се споразумяха за законодателството, в което се регламентира единния надзорен орган, предаде АП.

“Това е първата основна стъпка към създаването на реален банков съюз, който трябва да възстанови доверието в банките и да се осигури здравина и надеждност на банковия сектор в еврозоната”, коментира еврокомисарят по вътрешния пазар Мишел Барние.

“Това е основен елемент на банковия съюз и важна стъпка за прекъсване на порочната връзката между банките и суверените", коментира и ирландският министър на финансите Майкъл Нунан, чиято страна в момента държи ротационното председателство на ЕС.

Информационната агенция припомня, че европейските лидери се споразумяха за установяване на общ банков надзор, които ще започне да функционира от 2014 г. Според плана ЕЦБ ще се наблюдава най-големите финансови институции от държавите от паричния съюз, а националните регулатори ще отговарят за всички останали. ЕЦБ обаче ще има правото да се намесва във всяка една банка, ако счете за необходимо.

Единният надзор също така проправя пътя за директното подпомагане на затруднени банки от постоянния спасителен фонд на еврозоната без това да се отразява на публичния дълг на държавите.

Редица правителства трябваше да спасяват банките си в началото на финансовата криза от 2008-2009 г. В последствие няколко държави потърсиха международна спасителна помощ, отбелязва агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 36 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Признавам си подцених фанатичността на евробюрократите. ЕЦБ ще налива директно пари в банките напук на всякакви пазарни принципи. Добре дошли в новия стар строй на Европа. Ужас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 35 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
Не става ясно как точно ще се прекъсне порочната връзката между банките и държавните дългове??? (А това е ключов момент!)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 33 rate down comment 4
iivanoff
преди 11 години
Следователно, "въведения проблем" в Кипър беше използван директно по случая и може да бъде оправен, след като вече не е необходим... по "друг начин"! Даже може да се реши от самосебе си :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още