IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рахой призова да се разширят правомощията на ЕЦБ

Трябва да имаме инструментите, които и други страни имат, коментира испанският премиер на пресконференция

10:15 | 09.04.13 г.
Рахой призова да се разширят правомощията на ЕЦБ

Правомощията на Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да бъдат променени, за да бъдат приведени в съответствие с новите функции на институцията и сегашната кризисна ситуация, коментира испанският премиер Мариано Рахой, цитиран от Ройтерс.

„Вярвам, че всички в Европа трябва да помислим дали ЕЦБ трябва да има същите правомощия като останалите централни банки по света“, каза Рахой на пресконференция.

„Трябва да имаме инструментите, които и други страни имат“, допълни той в отговор на въпрос за паричната политика, която в момента води Япония.

Мариано Рахой е един от основните поддръжници на идеята за банков съюз, според която ЕЦБ ще постави банките в еврозоната под строго наблюдение и ще прекъсне връзката между суверените и финансовите институции.

Испанският премиер също така многократно призовава европейските политици да предприемат мерки за стимулиране на растежа.

Основната задача на ЕЦБ е да поддържа ценова стабилност в еврозоната, но откакто европейският паричен съюз затъна в тежка криза се засилиха призивите да се дадат допълнителни правомощия на институцията.

ЕЦБ обеща да подкрепи силно задлъжнелите държави от еврозоната, но за разлика от централната банка на Япония и другите големи централни банки в момента институцията не прилага агресивни мерки за вливане на ликвидност в икономиката и не купува държавни облигации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още