IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристин Лагард предупреди Фед за оттеглянето на монетарните стимули

Негативните последствия за развиващия се свят може да се разпространят и върху други икономики, коментира ръководителят на МВФ

10:46 | 09.09.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Кристин Лагард предупреди Фед за оттеглянето на монетарните стимули

Федералният резерв не може да си позволи да игнорира риска от спад на развиващите се пазари заради оттеглянето на стимулите за американската икономика. Това коментира управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард, цитирана от CNBC.

“Негативните последствия за развиващите се икономики може да се разпространят и върху другите икономики. Така че да приемаме, че собствената ни икономика е изолирана, че една страна е остров, не е правилният подход”, каза Лагард на форума “Амброзети”, който се проведе през почивните дни в Италия.

“Не мога да повярвам, че централните банкери не вземат под внимание какво се случва по света”, допълни тя.

Лидерите на държавите от Г-20 също се ангажираха с дискусия за последствията от оттеглянето на стимулите в развитите икономики. В тази връзка Кристин Лагард заяви, че развиващите се страни не са “надигнали глас” заради оттеглянето на ликвидност. Вместо това те са коментирали, че забавянето на растежа в техните страни се дължи на комбинация от фактори, включително изтичането на капитали, липсата на структурни реформи, както и отслабената международна търговия.

“От друга страна развитите икономики признават, че постепенното оттегляне на неконвенционалните парични политики трябва да е координирано, добре оповестено и да се направи в диалог с другите икономики”, отчита директорът на МВФ.

“Лидерите се споразумяха да не предприемат никакви протекционистки мерки за следващите две години, до 2016 г. Това е въпрос за дискусия, тъй като не всички са съгласни. Някои са готови да се ангажират до 2015 г., но като цяло това е голямо постижение”, коментира още Лагард.

В отговор на критиките, че европейските политици са пропуснали възможността за структурни реформи, Лагард допълни, че “прозорецът все още не е затворен”.

“Европейската централна банка (ЕЦБ) все още има пространство за маневриране и предчувствието ми е, че банката ще запази разхлабената парична политика и ще упражнява настоятелен и приятелски натиск върху политиците да вземат мерки по отношение на структурните реформи и на подходящите темпове за фискална консолидация”, допълва тя.

Кристин Лагард даде висока оценка на напредъка, постигнат в Европа до този момент. “Огромни промени бяха направени в сравнение с годините от началото на кризата по отношение на фискалната консолидация, по отношение на колективната дисциплина, от гледна точка на Европейския механизъм за стабилност, както и стъпките за основаването на банков съюз”, посочи още тя.

“Да, има неравности по пътя, има и жертви и трудности, но напредъкът е огромен”, заключи Кристин Лагард.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Служител на подзвено, си вдига рейтинга и рейтинга на звеното пред местната публика, като дава акъл на шефа си публично?Колко сбъркано трябва да си приемат, че е мисленето на обикновенния човек, за да приеме нормално тази новина?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още