IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Португалия пак ще опита да ореже пенсиите на държавните чиновници

Правителството намери алтернатива и на масовите съкращения в администрацията - драстично намаляване на заплатите за 1 година

22:02 | 12.09.13 г.
Португалия пак ще опита да ореже пенсиите на държавните чиновници

Въпреки че Конституцонният съд на Португалия вече на два пъти спря реформата на публичния сектор и осуети плановете на правителството да намалява пенсии и съкращава чиновници, управляващите в Лисабон предложиха нов законопроект за орязване на пенсиите, предаде Ройтерс.

Предвижда се пенсиите на всички бивши държавни служители в размер над 600 евро да бъдат намалени средно с около 10 на сто от началото на 2014 г. Законопроектът вече е одобрен на заседание на министрите и предстои да влезе за обсъждане в парламента, отбелязва информационната агенция.

Държавният секретар за държавната администрация Елдер Розалину обяви на пресконференция, че  преизчисляването на пенсиите на държавните чиновници ще намали дефицита в обществената пенсионноосигурителна система с 1,1 млрд. евро през 2014 г.

Португалското правителство не се е отказало и от мащабните съкращения в публичната администрация, които съдът спря и предлага законопроектът да бъде изменен и отново върнат за обсъждане.

Като алтернатива на масовите съкращения се предлага намаляване на заплатите с 40% за период от една година, а част от заетите в публичния сектор ще трябва да поемат ангажимент да се преквалифицират. Ако след това не успеят да си намерят нова работа, заплатите им ще бъдат орязани с 60 на сто, предвижда законопроектът.

Пенсионните и трудовите реформи са част от усилията на дясноцентристката коалиция в Португалия за намаляване на държавните разходи, за да бъдат изпълнени условията на международните кредитори на страната.

Законопроектът за намаляването на пенсиите на държавните чиновници има за цел да изравни пенсиите на заетите в публичния и частния сектор, но ще засегне около 470 хил. души, обхванати от държавното обществено осигуряване.

“Знаем, че тази реформа ще предизвика сериозен дебат, но тя е много важна за коригирането на дефицита в пенсионната система, което е сериозен проблем за устойчивостта на публичните финанси”, коментира Розалину.

Правителството разполага с мнозинство в парламента, но някои от мерките за икономии бяха успешно оспорени от опозицията в Конституционния съд. Това засили опасенията дали Португалия ще бъде в състояние да приключи по план изпълнението на спасителната програма – към средата на следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още