IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пропастта между Северна и Южна Европа се разширява

Задържащ фактор за растежа в еврозоната остава високата безработица

08:22 | 21.09.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Пропастта между Северна и Южна Европа се разширява

Разделението между държавите от ядрото на еврозоната и периферията ѝ е най-дълбокото от началото на века, а пропастта продължава да се разширява. Това показва индексът на конвергенцията на консултантската компания Ernst and Young, която изследва икономиките, инфлацията, нивото на безработица и правителствените дисбаланси, съобщава CNBC.

Най-видимо е разделението по оста север – юг по отношение на растежа. През второто тримесечие например икономиката на Германия се разшири с 0,7 на сто, докато икономиките на Испания и Италия продължават да се свиват. Подобни са и тенденциите при кредитирането и заетостта.

„Острите разлики при условията за финансиране и тенденциите на трудовите пазари очертават сериозна пропаст между държавите от еврозоната“, пише в доклада. „Това представлява заплаха за взимането на ефективни решения и засилването на икономическата интеграция, които трябва да гарантират стабилността на еврозоната“, заключават експертите.

Въпреки разширяването на пропастта север-юг, от компанията са оптимисти за перспективите пред растежа на еврозоната като цяло. В доклада се посочва, че икономическият растеж ще се ускори още в края на годината на фона на подобрената икономическа активност в ключовите търговски партньори на еврозоната – САЩ и Великобритания, както и разхлабването на мерките за икономии.

През последните месеци бяха публикувани и по-позитивни данни за икономиката на еврозоната, включително стана ясно, че регионът е излязал от рецесията, подчертават анализаторите.

Ernst and Young повишават и очакванията си за икономическия растеж в еврозоната. За тази година компанията прогнозира икономически спад от 0,5%, а не 0,7%, каквато беше предишната прогноза. За следващата се очаква икономически растеж от 0,9%, а не 0,8%, каквито бяха предишните очаквания.

„За първи път в последните 8 прогнози предвиждаме скромен растеж за следващото тримесечие и през следващата година“, коментира Мари Дирон, старши икономически съветник за еврозоната в компанията.

Задържащ фактор за растежа остава високата безработица. Очакванията на икономистите са, че тя ще продължи да расте и ще достигне пиково равнище от 12,6% средно за еврозоната в средата на следващата година. Между отделните държави от региона обаче има съществени разлики – в Гърция и Испания се очаква безработицата да остане от порядъка на 25-30%, докато в Германия ще остане на ниво около 5,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:08 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още