IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОИСР: Англия трябва да предоставя повече програми за професионална подготовка

По-малко от 10% от младежите в Англия участват в такъв тип програми за разлика от връстниците си от другите държави, включени в изследването

19:04 | 24.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Повечето млади хора в Англия искат да придобият професионална квалификация по време на следването си в бакалавърска степен. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Повечето млади хора в Англия искат да придобият професионална квалификация по време на следването си в бакалавърска степен. Снимка: Ройтерс

Докладът за Англия на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) със заглавие „Уменията след училище“ („Skills Beyond School – England“) разкрива, че страната има твърде малко програми за професионална подготовка след средно образование в сравнение с другите държави. Това затруднява хората на пазара на труда да получат умения, които работодателите търсят най-много в момента, пише WBP Online.

Тенденцията показва недостиг на умения от средно ниво, или липса на такива, придобити година след завършване на средното образование, но в по-малка степен при следването в бакалавърска степен.

Докато повечето млади хора в Англия искат да придобият професионална квалификация по време на следването си в бакалавърска степен, много малко от тях участват в такива краткосрочни програми, което предполага нуждата от някои умения на средно ниво да се управлява по-рентабилно.

Неотдавнашното увеличение на таксите за обучение в университетите ще насърчи много потенциални студенти да направят смислен избор от гледна точка на най-рентабилните възможности след завършване на средно образование. Това от своя страна е предпоставка за създаване на програми с по-кратък срок.

Според доклада на ОИСР липсата на кратки програми за професионална подготовка се отразява на потенциалната работна сила, защото чрез тях се добиват много умения, които днес работодателите търсят.

Проучването показва, че по-малко от 10% от младите хора участват в такъв тип програми в сравнение с връстниците си от другите държави, включени в изследването. В тях до една трета от младежите участват в двугодишни програми за повишаване на професионалната квалификация, след като завършат средното си образование.

ОИСР препоръчва на Англия да преразгледа различните видове програми за професионална подготовка, които възлагащите организации предлагат, тъй като сегашната система не позволява на работодателите да се намесват в усъвършенстването на тези умения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още