IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стажовете - немското оръжие срещу младежката безработица

Младежката безработица в страната е най-ниската в Европа – 7,5%, а 65% от младите започват кариерата си с такъв тип заетост

13:02 | 01.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Емануела Милиори е от Гърция и също е стажант в Siemens. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Емануела Милиори е от Гърция и също е стажант в Siemens. Снимка: Ройтерс

Когато Стефани Нюмън от Великобритания завършва средното си образование на 18-годишна възраст, за нея следването в престижен университет не е приоритет. Вместо това тя решава да проведе тригодишен стаж в немския гигант Siemens, пише CNBC.

По думите на Нюмън програмата на компанията й е предоставила по-добри възможности за професионално развитие. Много от приятелите на Стефани, които са завършили наскоро висшето си образование, сега изпитват трудности в намирането на работа.

Да работиш за най-голямата европейска икономика и да научиш езика й е от огромна полза. Това мнение споделят и стажантите от другите държави в Европа, провели стаж в Siemens.

“Хората винаги казват, че немците са по-прецизни и че работните условия в страната са чудесни. И наистина е така“, споделя Тим Демол, стажант от Белгия. „Научих се да върша работата си бързо и същевременно – прецизно.“

Стажантските програми в Германия се възприемат като най-голямото оръжие на страната в борбата срещу младежката безработица. След като завършат средното си образование, 65% от младите хора започват кариерата си с такъв тип форма на професионално обучение.

Младежката безработица в Германия е най-ниската в Европа – 7,5%. За сравнение – в Испания и Гърция е над 50%. Само през юни безработните младежи в Европейския сюъз са около 5,51 млн.

Европейските лидери и министрите на труда обещаха 8 млрд. евро, за да се борят с младежката безработица. Немската „двустепенна образователна система“ се посочва като правилния начин за излизане от кризисната ситуация.

Насърчаващите младежката заетост държавни мерки съчетават обучението с професионалното образование в училище или колежа, за да могат учениците да получат теоретични знания още преди да са завършили.

„Предимството за младите хора е, че получават възможността от рано да се приспособят към пазара на труда. А предимството за компаниите – ние обучаваме своите бъдещи работници. Повече от 80 на сто от младежите остават да работят в компанията и подписват дългосрочни трудови договори“, коментира директорът на образователния център на Siemens Мартин Щокман.

И според икономистите програмите допринасят доста за немската икономика. В момента Германия е близо до постигането на пълна заетост. Именно стажовете са допринесли за бързия растеж на икономиката. Стажовете дават най-добри резултати при малките и средните предприятия и семейния бизнес, защото за тях това е един вид евтина работна ръка, а на младите се дава шанс да научат нещо ново.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:37 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още