IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възрастовата дискриминация е вредна за Европа

Младежите се чувстват дискриминирани, като обвиняват по-възрастните за проблемите с икономиката и безработицата

10:02 | 24.08.13 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Младите протестират не срещу възрастните хора, а срещу грешките на политиците, които направиха бъдещето им несигурно. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Младите протестират не срещу възрастните хора, а срещу грешките на политиците, които направиха бъдещето им несигурно. Снимка: Ройтерс

В Европа съществуват най-различни разделения – Северът срещу Юга, страните от периферията на еврозоната срещу тези в центъра, Изтокът срещу Запада. Но фокусът е върху разделението между младото и старото поколение, което се задълбочава заради кризата.

По данни на Евростат към края на май младежката безработица в еврозоната е 24%, или 3,5 млн. души. За сравнение – общият процент безработни е 12,2%. Повече от половината младежи в Гърция и Испания пък са без работа.

Песимистичните прогнози относно младежката заетост в Европа влошава разделението между т.нар. „поколение У“ на родените след 1980 г., и родените в периода на бейби бума след края на Втората световна война.

„Младите страдат, защото не могат да си намерят работа. За тях това е унизително. Те обвиняват по-възрастните за проблемите с икономиката и безработицата“, коментира пред CNBC Хауърд Арчър, икономист в IHS Global Insight.

Политиците също са притеснени. Германският канцлер Ангела Меркел описа младежката безработица като „най-тежкият проблем за Европа“. Напрежение между млади и стари има и когато става дума за жилища, пенсии и образование.

Според проучване, проведено в 30 европейски страни, младите хора са тези, които се чувстват дискриминирани относно годините си, а не възрастните хора. Европейското социално изследване (The European Social Survey) определя възрастовата дискриминация като вредна за Европа. Проучването показва, че най-чувствителни на тема възраст са младите хора във Великобритания, Ирландия и скандинавските страни.

Рори Фитцджералд, директор на Европейското социално изследване, споделя, че за разлика от възрастните хора, които вече говорят за размера на пенсиите си, на младите хора дори не им е минавало и през ума за това.

Данните, събрани в периода 2008-2009 г., показват, че делът на хората над 70-годишна възраст, които се засягат относно годините си, варира в различните страни - от 15% за шведите до 57% за чехите. За младежите този интервал е от 18% в Португалия до 77 на сто във Финландия.

Младите осъзнават, че възрастните са могли да си купят по-лесно жилище или земя, като по този начин са натрупали цяло състояние. Според някои анализатори това не е просто противопоставяне на една възрастова група с друга, а резултат от провал на правителствата и водените от тях политики, които са разочаровали по-младото поколение.

Недоволството на младежите, които протестират в засегнатите от кризата страни от еврозоната, не е насочено към възрастните хора. Те негодуват срещу грешките на политиците, които са направили бъдещето им несигурно.

От друга страна възрастните хора може и да са повишили своето богатство, но рано или късно то ще бъде наследено от техните деца – момент, който следвоенното поколение не е имало възможност да изживее.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:36 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 0
M37Unseen
преди 10 години
Младите в цяла Европа са неподготвени за пазара на труда.Трябва да се наблегне на образованието им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 10 години
Ще дам пример с България: преди ВСВ стандартът на живот като покупателна способност, стоково обезпечаване, културни придобивки, здравеопазване, образование и пр. между градове като София, Пловдив, Варна и Бургас от една страна и Дупница, Чирпан, Лом, Кърджали и пр е бил несравним! Точно както сега, между другото... .При социализма тези разлики изчезнаха - изчезнаха чорбаджиите и фабрикантите с по няколко сгради в София и вили в Чамкория и Варна, но пък се появиха болници, театри, даже университети из кьошетата на страната. Каквото се продаваше в София, се продаваше за същите пари и в Силистра.Колкото взимаше даскал или инженер в София, толкова и в Малко Търново. Да, имаше недоволни, ама бяха по-малко от доволните! :) На този принцип ще се развива и ЕС. Не казвам, че ще стане утре, имате още малко време да си поиграете на капитализъм... хехе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
cokrat1
преди 10 години
Значи това е темата......Тук темата е как да се осигури работа за младите хора?Добре. Нека е така. Въпроса е дали трябва някои да я осигури, или те сами трябва да я потърсят тая някаква работа. Конкретно моя отговор е следният.От Мин. на труда и соц. грижите...соц. грижите отиват към Мин. на здравеопазването и остава само Мин. на труда. Държавата в лицето на Мин. на труда трябва да облекчи в максимална степен възможната среща между нуждаещи се работодатели и търсещи работа/не само младежи разбира се/. Начини много, идеи много... само някой трябва да инициира сериозен дебат по темата чрез някоя телевизия. Сегашното състояние на търсенето и предлагането на работа е ужасно...ако не вярваш питай някои безработен от дълго време и ще се убедиш сам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 10 години
Запази ли се ЕС като общност, ще отива към все повече държава. Една държава. Иначе няма как дълго да съществува с наличните днес огромни дисбаланси и разлики в стопанството на отделните държави. За да се изравни стандартът, ще се налагат все-повече регулации и планиране, изземане и преразпределяне. Понеже бизнесът в днешния си вид ще протестира и саботира, пъттищата са два - или разпад на ЕС, или отиване към тотална държава. Държавата първо ще влезе като акционер в закъсалите мегаструктури, после ще ги погълне или национализира, после и по-малките... Време има бол. хехеАко няма скоро голяма, глобална война, аз залагам на втория вариант...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 10 години
Е Франция да не е много цъфнала? То Германия вече се скапва, че е отвсякъде по-икономика...!Тук темата е как да се осигури работа за младите хора?Прави са да ги тресе политиците, но не заради някакви морални или социални скрупули, а защото един млад човек, оставен на улицата, вече е половин комунист. Тези деца от снимката са в състояние да обърнат нещата в Европа след 10-тина години. Те разбират, че никой не може да накара един собственик на бизнес в днешния свят да наеме някого на работа, ако не му трябва или дори просто ако не го харесва по някаква причина. Дори никой никого не може да накара да прави бизнес тук, ако не му е изгодно. Те разбират обаче, че държавата би могла, ако се променят фундаментални принципи в нея и ще се борят за това. Това ще се случи в тези държави, които налагат на света своя модел и няма да има кой да ги саботира, както се случи при нашия държавен социализъм, който трябваше от базата на принципно слабо-развити държави да се бори срещу целия останал свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
cokrat1
преди 10 години
А иначе....императора трябва да бъде вкаран в затвора за разпространение на етническа омраза....достатъчно е прокуратурата да прочете всичките му постинги от този форум.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
cokrat1
преди 10 години
А за социализма.....това което е изградено в Западна Европа като социална държава си е много близко до това което ние наричаме социализъм. Там човек ако не прекалява с така наречените /луксозни разходи/ може да си живее доста прилично без никакви притеснения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
cokrat1
преди 10 години
Две неща ако се случат България има голям шанс да се оправи за няколко години.1. Да се премахне плоския данък. Данъчно облагане както е например във Франция.2. Да се прилага стриктно, ама доста стриктно член 60 от Конституцията. Всеки да плаща данъци и осигуровки съобразно доходите си.Като трето бих добавил - да не се признават, или да се признават само в размер на 30% примерно разходите които отчитат фирми регистрирани в България при сделки с офшорни компании.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 10 години
Е нали либералният капитализъм решава всички проблеми?При нас комунистите и руснаците били виновни, а в западна Европа?Нема какк и х^я докрая и душата в рая! Капитализмът и либералната икономика са много хубави, ама докато тече процесът по разпределяне на баницата. Тогава всеки си мисли, че ще има парче и за него. Когато стане ясно, че една шепа са събрали при себе си благата, а масата е прецакана, става ясна картинката и целта на такъв модел.Единственият начин да се поддържа някаква, не идеална, но някаква социална справедливост е социализмът! Държавата да преразпределя.Сега ще ми закудкудякат как социализмът бил фалирал... хехе! Социализмът никога не е идвал както трябва! Той трябва да дойде, както казва Маркс, първо в най-развитите капиталистически страни. Там хората сами ще го пожелаят по еволюционен път! Нашето беше наложено със сила, даже с оръжие, а това поражда реакция на естествена съпротива.Небойте се! Ние пак последни ще го получим, пак отвън, като директива от Брюксел
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още