IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Младите гърци са най-големите жертви на кризата

Виновни са предишните поколения, които гласуваха за корумпирани правителства, назначаваха „свои хора“ и избягваха плащането на данъци, пише The Telegraph

12:55 | 21.02.12 г. 10
<p>
	Гръцки младеж носи националния флаг по време на един от протестите в Атина. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гръцки младеж носи националния флаг по време на един от протестите в Атина. Снимка: Ройтерс

Стотина облечени в черно демонстранти наскоро обикаляха из центъра на Атина с възгласи „Хляб, образование, свобода!“ На фона на тежките сблъсъци в гръцката столица едва ли някой им е обърнал особено внимание.

Гърците обаче с горчивина осъзнават, че хлябът, образованието и свободата ще си останат напразна мечта за години напред заради тежките икономически мерки, които правителството и парламентът гласуваха, за да си осигурят втори спасителен финансов пакет, пише британското издание The Telegraph.

Атиняните обитават град, в който социалното недоволство напълно се е отразило на физическите обекти в столицата. Пълно е с разбити покрай протестите светофари, чийто ремонт е последна грижа на държавата, стените са изрисувани с графити, виждат се магазини с буквално заковани врати и прозорци, а по ул. Стадиу все още стърчат опожарените паметници на тежките среднощни сблъсъци между антиправителствените демонстранти и полицията.

Най-тежко пострадалите от гръцката криза и икономиите обаче са младите хора. За пет поредни години на икономически спад безработицата сред младежите до 25 години успя да достигне 48%.

Вероятно най-рязък скок в Гърция обаче са отбелязали самоубийствата. Статистиката сочи, че през 2008 г. те са били 2,8 на 100 хил. души, а сега са 6 на 100 хил. души.

Изданието дава пример с безработна 25-годишна детска учителка, която за кратко е била сервитьорка. От известно време тя живее при семейството си и е поставена в принудителна зависимост от родителите си. В подобно положение е изпаднала и сестрата на същото това момиче, която е магистър по психология и владее три езика.

Масово младите гърци в положението на двете сестри смятат да не гласуват на изборите през април. Това е единственият начин според младите да демонстрират презрението си към политическия елит. В страната се шири мнението, че не може да се очаква нищо от което и да било правителство, а е най-добре всеки да се спасява сам.

Изданието посочва, че най-големите жертви на кризата – младите гърци, няма как да бъдат винени за ситуацията в страната им. Виновни са всъщност предишните поколения, които гласуваха за корумпирани правителства, назначаваха на работа „свои хора“ и умело избягваха плащането на данъци.

Това е поколението, което през 1973 г. започна бунта в Атинския политехнически университет, свали военния режим и доведе демокрацията. Същото това поколение докара Гърция до инвалидната количка.

Младите гърци виждат възможност за спасение само в емиграцията. Много от образованите млади хора заминават за Лондон и Берлин, а тези, които са решили да останат или нямат никакви доходи и живеят със семействата си, или работят буквално за без пари, защото шефовете им не им плащат.

Половината от дребния бизнес в Гърция не е в състояние да посрещне разходите за работни заплати. Повече от четвърт от малките фирми фалираха от 2009 г. насам на фона на все по-заниженото доверие в банковата система на страната. Доказателството – оттеглянето на спестяванията.

Утвърдените лява и дясна партии – ПАСОК и Нова демокрация, се редуват във властта още от зората на съвременната гръцка демокрация, която започна през 1974 г. Гръцките граждани обаче изпитват сериозни съмнения, че политическата система в страната ще се справи с икономическите предизвикателства, пише изданието.

Най-големият удар обаче далеч не е икономически, смята вестникът. Гърция трябваше да понесе тежък удар по националното си достойнство, което подкопа вярата и в държавността, и в отделния човек.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 0
Longin
преди 12 години
Леле, колко ми е жал за младите гърци ....и за старите също
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 0
stoiloff
преди 12 години
Пълна лъжа! Българите са най-голямата жертва на кризата! Която в България е вече 40 години!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
Инвестиращ
преди 12 години
Противопоставянето на поколенията ми се струва малко пресилено и неточно. Всеки грък от "предишното" поколение е убеден, че е печелил, крил е данъци и се е уреждал на работа с връзки, за да подсигури децата си - било с имоти, кола, образование, работа. Е, отишло е нещо и за таверна, но пък и кръчмарят има деца. Младото поколение да не би да е възникнало без родители? И къде ще отидат семейните вложения на старото поколение? Разликата между поколенията е по-скоро в икономическите и политически условия, които няма как да не се променят - в случая - по-рязко от обикновено, но едва ли чак колкото при нашия "преход".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
diado mrass
преди 12 години
" ....лява и дясна партии ПАСОК и Нова демокрация" - ХА-Ха-ХА, лява и дясна партии .... и врели некипели. Може да се чете и като БСП и СДС и т.н. и т.н.Важното е че целта е постигната - "В страната се шири мнението, че не може да се очаква нищо от което и да било правителство, а е най-добре всеки да се спасява сам." Те това е! Усилията не са отишли напразно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 12 години
Да се чете ГЪрция
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Грешка, Гурция ще я оправят. Има малка разлика. Нашата паница отдавна е празна и то благодарение на подобни машинации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
data
преди 12 години
Тепърва ще излиза информация за пладнешкия обир който са спретнали политическата върхушка в Гърция . Ако приемем България като сравнима величина : то на гътрците стандарта на живот е 2-4 пъти по добър от Българския а в същото време задлажнялоста е 10 пъти по голяма . Въпросът е : къде е разликата ? Според мен корупцията в България ще им се стори като абсолютно незначителен проблем на фона на корупционите практики в Южна Европа на господата от ЕС .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
да така е ще се оправи показаха как се разиграва светът и сега вси4ки знаят коя е гърция....горките млади гърци да ти стане жал
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
Mouroutis
преди 12 години
Гърциа ще се оправи, погледнете си в вашата паница.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
Zdrasti
преди 12 години
хак им е на гърците, много голям го вадеха сега да им доиде акъла, *** гадна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още