IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сезонните работници ще могат свободно да търсят работа в друга страна от ЕС

Нова директива предвижда сериозен контрол на жилищата, в които се настаняват сезонните работници

10:52 | 30.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Сезонните работници ще могат свободно да търсят работа в друга страна от ЕС

Европейският парламент и Съветът успяха да постигнат съгласие по отношение на новата директива за сезонната заетост. Предстоят още няколко одобрителни процедури, след което страните от ЕС ще имат две години и половина, за да приложат текстовете в своето законодателство.

Предложението за регламентиране на отношенията в тази област бяха направени от ЕК още през 2010 година. Текстовете реално са защита за слабо образовани хора, които търсят сезонна работа в друга държава от общността. Те намират прехрана основно в области като селско стопанство и туризъм.

Според директивата те ще имат равни права с гражданите на съответната държава. Максималният период за престой и работа ще е между пет и девет месеца на всеки 12-месечен период. Работниците ще трябва да имат осигурени нормални условия за живот, се казва още в новото законодателство.

Ако работодателите предлагат и жилища, те трябва да отговарят на определени стандарти, а наемът за тях да не се приспада автоматично от заплатата. Ще бъдат правени и сериозни проверки дали помещенията покриват хигиенни изисквания и предоставят нормална среда за живеене.

Сезонните работници ще могат да удължават срока на престой, ако бъдат преназначени от същия работодател.
Текстовете предвиждат още и облекчаване на условията за издаване на разрешителни за сезонна работа за работници от страни извън ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още