IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги: Еврозоната се изправя пред продължителен период на ниска инфлация

Паричната политика на ЕЦБ ще остане гъвкава “толкова, колкото е необходимо”, посочи председателят на банката

19:14 | 07.11.13 г. 1
Драги: Еврозоната се изправя пред продължителен период на ниска инфлация

Еврозоната се изправя пред продължителен период на ниска инфлация. За това предупреди председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги на редовната му пресконференция, след като днес ЕЦБ понижи основната лихва до 0,25%.

Драги потвърди, че паричната политика на институцията ще остане гъвкава “толкова, колкото е необходимо”, както и че основният лихвен процент ще остане на рекордно ниско ниво “за продължителен период от време”, предаде Bloomberg.

Той намекна също така, че е възможно основната лихва да бъде понижена допълнително на фона изгледите за по-ниска от целта на ЕЦБ инфлация в средносрочен план.

“Продължаваме да наблюдаваме внимателно условията на паричните пазари и потенциалното им въздействие върху паричната политика. Готови сме да обсъдим всички възможни инструменти”, посочи Драги на пресконференцията.

Председателят на ЕЦБ съобщи още, че ще продължат основните операции по рефинансиране на банките поне до средата на 2015 г., както и ще бъде удължен срокът на операциите за дългосрочно рефинансиране с още три месеца. Специалните операции за рефинансиране на банките пък се предвижда да се провеждат докато е необходимо, но най-малко до края на второто тримесечие на 2015 г.

Марио Драги припомни, че брутният вътрешен продукт (БВП) на еврозоната е нараснал с 0,3% през второто тримесечие спрямо първото след шест тримесечия на спад. По думите му индикаторите за доверието в икономиката на региона са в съответствие с очакванията.

Очаква се икономиката да продължи да се възстановява бавно от кризата, като основен двигател ще бъде вътрешното търсене, подкрепено от гъвкавата парична политика. Икономическата активност в еврозоната се очаква също така да получи допълнителна подкрепа от засилването на търсенето на износа.

Марио Драги прогнозира още, че засилването на финансовите пазари постепенно ще се разпростре и върху реалната икономика след напредъка в областта на фискалната консолидация. Безработицата обаче ще продължи да бъде рекордно висока, а необходимостта от корекции в публичните и частните баланси ще продължи да тежи върху икономическата активност.

Драги предупреди, че пред икономиката има и други рискове – все още има несигурност на финансовите пазари, цените на суровините са по-високи, търсенето на вътрешните пазари остава по-слабо от очакваното, ръстът на износа също е недостатъчен, а същевременно държавите от еврозоната се бавят със структурните реформи.

Председателят на ЕЦБ отчита все пак, че от лятото на 2012 г. досега е постигнат съществен напредък по отношение подобряване финансирането на банките. Фрагментацията на кредитните пазари според него намалява, а устойчивостта на банковия сектор се засилва.

Междувременно Международният валутен фонд (МВФ) приветства решението на ЕЦБ да понижи основния лихвен процент. “Решението е напълно адекватно на фона на слабата динамика на инфлацията и значителното забавяне на икономиката”, коментират от фонда, цитирани от АП.

МВФ посочва, че продължава да наблюдава европейския валутен блок за индикации за евентуална дефлация, тъй като има “нарастващ натиск върху цените в някои държави”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:36 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
supertrader
преди 10 години
Слабоамперна работа ,бавнозагряващи реотани които докато загреят и икономиката ще катастрофира поради дефлацията в която я държат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още