IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody’s повиши перспективата за дълга на Португалия от негативна на стабилна

Рисковете от преструктурирането на държавния дълг са намалели и страната отново би могла да излезе на международните финансовите пазари през юни 2014 г.

10:47 | 09.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Moody’s повиши перспективата за дълга на Португалия от негативна на стабилна

Рейтинговата агенция Moody’s повиши перспективата за дълга на Португалия от негативна на стабилна, като изключи вероятността от понижаване на оценката за платежоспособността на страната, която получава международна финансова помощ от 2011 година, предаде агенция Франс прес, цитирана от БТА.

По-специално Moody’s подчерта подобряването на финансите на Португалия и ангажимента на правителството, потвърден в бюджет 2014, да намали публичните разходи.

Публичният дълг на Португалия, който приближава 130% от брутния вътрешен продукт (БВП), ще започне да се понижава, макар и слабо, през 2014 г., прогнозира агенцията за кредитен рейтинг, която обаче въпреки това запазва оценката от Ва3 на страната.

Все пак от Moody’s считат, че икономическите перспективи пред европейската държава ще се подобряват в краткосрочен и средносрочен план, благодарение на динамиката на износа и на спада на безработицата.

Структурните реформи, извършени от Португалия в рамките на програмата на "тройката" кредитори, ще подкрепят икономическия растеж в средносрочен план, смята агенцията.

През второто тримесечие на годината Португалия отчете растеж и излезе от двугодишната рецесия. Страната членка на еврозоната разчита на повишаване на БВП с 0,8% догодина.

В този контекст oт Moody’s смятат, че рисковете от преструктуриране на държавния дълг са намалели и че страната отново би могла да излезе на международните финансовите пазари през юни 2014 г., когато е и краят на програмата за межуднародна помощ.

По-рано в петък Международният валутен фонд отпусна на Лисабон още 1,91 млрд. евро, като част спасителната програма на „тройката“, пише Yahoo Finance.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:09 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още