fallback

ЕЦБ обмисля нова програма за дългосрочно финансиране на банките

Този път достъп до средства ще имат само онези кредитни институции, които са готови да отпускат заеми на бизнеса

17:17 | 27.11.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Европейската централна банка (ЕЦБ) обмисля нова програма за осигуряване на дългосрочна ликвидност (LTRO), която да е на разположение само на банките, които се съгласят да използват финансирането, за да отпускат заеми на бизнеса, съобщава Ройтерс.

Президентът на ЕЦБ Марио Драги и други членове на Управителния съвет многократно са посочвали възможността за провеждане на повече стъпки за увеличаване на ликвидността, за да помогнат на крехката икономика на еврозоната и да гарантират потока от кредити в частния сектор.

ЕЦБ е отпуснала на банките повече от 1 трлн. евро под формата на евтини тригодишни заеми. Това се случи чрез две дългосрочни операции по рефинансиране в края на 2011 г. и началото на 2012 г.

Но този път достъп до средства ще имат само онези, които са готови да отпускат заеми на компании, работещи в промишлеността, търговията и услугите, пише Sueddeutsche Zeitung. Според изданието новата LTRO ще бъде за срок от 9 или от 12 месеца.

Това е само един от ходовете, които ЕЦБ разглежда, тъй като обмисля нови мерки за подкрепа на икономиката. Те ще последват решението за понижение на основната лихва до рекордното дъно от 0,25%.

Трейдърите на паричните пазари са на мнение, че програмата може да влезе в сила през първото тримесечие на следващата година, сочи проучване на Ройтерс.

От своя страна членът на Съвета Йенс Вайдман заяви по-рано този месец, че ЕЦБ трябва да гарантира своите кредитни операции, така че те да не стават прекалено щедри. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:31 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още