IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще започне ли ЕЦБ да печата пари през 2014 г.?

Според Йенс Вайдман, ЕЦБ не бива да предприема следващата стъпка за разхлабване на паричната политика съвсем скоро, след като намали лихвите

15:11 | 20.11.13 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ще започне ли ЕЦБ да печата пари през 2014 г.?

Европейската централна банка (ЕЦБ) не бива да обявава следващата си стъпка за разхлабване на паричната политика, след като наскоро тя понижи основната лихва. Това сподели шефът на Bundesbank Йенс Вайдман в интервю за немския вестник Die Zeit , цитирано от Ройтерс.

В началото на ноември ЕЦБ свали лихвите до рекордно ниско ниво. Банкерите изразиха готовност да ги намалят още, за да не би възстановяването на еврозоната да изгуби своята скорост, след като инфлацията падна до 0,7% - далеч под целта от 2 на сто.

„Комитетът просто разхлаби още паричната политика. Ето защо не смятам, че е разумно незабавно да се възвести началото на следващия кръг“, са точните думи на Вайдман.

Миналата седмица пък членът на Изпълнителния съвет на банката Петер Прает сподели, че има вероятност ЕЦБ да започне да купува активи, за да приближи инфлацията близо до целта.

Слуховете, че Европейската централна банка (ЕЦБ) може да приложи още нетрадиционни мерки скоро, се увеличават, на фона на скорошното понижение на основния лихвен процент и продължаващия дефлационен процес. Всички знаем, че това звучи сякаш последният курс на действие на Марио Драги може да е към края си, пише на сайта minyanville.com инвестиционният стратег на Pension Partners Майкъл Гайед.

В края на краищата, когато лихвените проценти достигнат нулата, политическите възможности ще бъдат все по-ограничени. Няколко предложения витаеха в публичното пространство – от въвеждането на отрицателни лихвени проценти по банковите депозити при ЕЦБ до осъществяването на по-мащабни количествени улеснения (QE), каквито има в САЩ и Япония.

Що се отнася до негативните лихвени проценти - те със сигурност ще изкарат парите от банките и ще ги влеят в икономиката, докато обемът на неизползвания паричен ресурс бива „намаляван“. Това обаче крие много странични ефекти и непредвидими последици, които могат да бъдат опустошителни при такъв ход.

По отношение на количествените улеснения все още не може да се прецени дали покупките на облигации са действително ефективни, предизвиквайки отново инфлация в икономиката, за разлика от самите пазари на активи. Въпреки това количествените улеснения вероятно ще оставят много по-малък белег в сравнение с отрицателните лихвени проценти.

До някаква степен действията на Японската централна банка и на Федералния резерв подготвиха почвата и поставиха рамките, така че ЕЦБ да въведе количествените улеснения, дори ако няма доказателства в подкрепа способността й да възстанови икономическия растеж.

Някой би предположил, че Германия ще бъде против. Въпреки това, колкото по-нагоре се качва курсът на еврото, толкова по-податливи ще се окажат германските политици към количествените улеснения и идеята, че те ще предизвикат поевтиняване на валутата и ще разпалят растеж, базиран на износа, по подобие на това, което се случи в Япония.

Разбира се, най-трудното нещо за една централна банка е да не прави нищо. Но залогът на Драги, че ще „направи всичко необходимо“ в защита на еврото, е поставен под натиск. Времето тече, дефлацията продължава да се настанява удобно, а намеренията за поемане на повече риск едвам докосват нови върхове.

Испания се счита за по-рискова страна и по-чувствителна на подновяването на инфлацията в сравнение с по-голямата и „по-безопасна“ Германия. Забележете - Испания изостава, след като дефлационните опасения привлякоха все по-голямо внимание.

Ако европейските пазари на активи започнат да залитат, ЕЦБ може да няма друг избор освен да предостави на активите повече стимули, с които да се справят с назряващия дефлационен натиск.

Въпреки това тези инструменти в крайна сметка може и да не сработят под условията и последиците, които трябва да имат за икономиката. Всичко това означава, че ще дойдат повече пари, които ще причинят продължително разминаване на пазарите на активи с базовите показатели.

Изисква ли се допълнителен анализ? Не. Не и когато централните банки продължават да се опитват да се преборят с продавачите на късо чрез печатането на пари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 0 rate down comment 1
SSIW
преди 10 години
"...но за сега не виждам нито един политик или финансист в света дори да мисли по въпроса. "---------------------Мислят, но не си споделят публично мислите ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 1
nobel
преди 10 години
малко процеса, но след това имплозията ще е много по-силна. Необходимо е трайно решение, но за сега не виждам нито един политик или финансист в света дори да мисли по въпроса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 2
nobel
преди 10 години
Не виждам как потреблението може да настигне производството в съвременния свят. Всеки, който има някакво понятие от съвременни технологии знае, че производителността на съвременната техника е изключително висока. Ние отдавна сме прехвърлили билото на производителността, когато по-голямо производство е означавало по-добър живот и повече свободно време. Сега повишаването на производителността води само до нови загуби на работни места, оттам свиване на доходите на потребителите, защото производителите и потребителите са едни и същи хора. А свие ли се потреблението неминуемо се свива и производството. Преминава се на производство на евтини стоки, което от своя страна изисква по-високопроизводителни машини, а това намалява заетостта още повече. И така до края на света в буквалния смисъл на думата. Не виждам как може да се излезе от това положение при сегашната организация на обществото. Със кредити или без кредити. Така или иначе вървим към имплозия на икономиката. Кредитите биха забавили
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 1
SSIW
преди 10 години
хехе, не съм си помислял такова нещо, просто от време на време тр. да се разведрява обстановката с шега;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Тебе най малко обвинявам:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 1
SSIW
преди 10 години
Ама аз не съм казал, че е правилно (аз просто констатирам) и надявам се , не обвиняваш мен, че така са устроени нещата: като задлъжнееш прекомерно има два пътя: или да ти опростят дълга или да обявиш банкрут ;))Иначе колкото и да ми е тъжно (а до колкото мога да се ориентирам и на тебе), нито моята, нито твоята продукция , нито продукцията на произволно трето лице , има някакви перспективи да се продава, ако нивата на потребителско кредитиране, продължат да падат (трудоеите доходи не достигат да генерираме нужното потребление). Това би означавало имплозия за икономиката и хаос, който ми е трудно да си го представя, явно и хората с власт да ръководят определени процеси, също засега гледат да отложат най-лошото и предпочитат да надуват дълговете.Поздрави ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Това са пълни глупости с които облъчват децата в икономическите гимназии и университети. Значи трябвало разтеж и понеже нямате пари да харчите за стоки от които нямате нужда - вземате кредит. Вуала Професора по икономика реши световните икономически промени! А когато всичко живо вземе кредити толкова много, че заплатата им не стига, обръщаме палачинката и почваме да им вземаме всичко. ИЛИ почваме да опрощаваме дълга. Често по американски! Колко пъти трябва да се надуе и да се пръсне балона по един и същи начин, за да се усетим, че надуваме погрешно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
"Как нормалното потребление не може да засити производствените мощности, ..."----------------------Достатъчно голяма част от цената на продукта се формира от:- цена на технологичното оборудване;- цена на суровини;- цена на финансов ресурс (както за инвестицията, така и за оборотни средства).Финансовите потоци по тези пера, имат по-малко влияние в/у потреблението, защото се концентрират в пренебрежимо малък брой субекти, а тази част от цената на продукта, която остава за трудово възнаграждение (и рялно се връща чрез потреблението в икономиката), явно е недостатъчна да обезпечи нива на потребление, които да поддържат по-висока, устойчива заетост. Разликата, която се явява в разполагаемия доход и едно целево ниво на потреблението се финансира с кредит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 1
SSIW
преди 10 години
" Единственият шанс европа да реши натрупващите се социални недоволства в южна европа е да върне производството от Китай , а това няма как да стане при толкова силна валута . "---101% съм съгласен, но има и още едно условие за успех на такова начинание: световния пазар, тр. да "порасне", спрямо сегашните си нива, за да има къде да се пласира тази допълнителна продукция. Това струва ,и се може да стане,или като китайците засилят кредитното потребление или като на европейците им "облекчат" текущата задлъжнялост за да поемат нова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Потреблението няма да тръгне (а от там и икономиката), без някой, някъде по света да почне да задлъжнява срещу това потребление (просто нивата на трудови доходи в съвр.-та икономика, не могат да гарантират такова потребление, което да обезпечи устойчиви обеми на продукта => заетост). ---Според мен си противоречиш. Как нормалното потребление не може да засити производствените мощности, което лимитирано поради някаква причина и допускаш, че тази причина е цената. Ако е цената, защо лекуваш това с кредит, след като той реално дори вдига цената?? Аз бих търсил друга причина. Убеден съм, че може да има потребление без кредит и задлъжняване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още