IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ ще влива още ликвидност в банковия сектор

Няма “практическа спешност” от решение за допълнителна ликвидност на банките, но пазарите трябва да бъдат информирани на ранен етап, според Евалд Новотни

20:56 | 31.10.13 г. 6
ЕЦБ ще влива още ликвидност в банковия сектор

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще предостави повече ликвидност, за да се избегне пропастта, след като дългосрочните операции за рефинансиране, по линия на които банките от еврозоната получиха евтини заеми, приключат. Това коментира пред CNBC членът на Управителния съвет на ЕЦБ Евалд Новотни.

“Що се отнася до ликвидността, основното предизвикателство разбира се е свързано с това, че по-голямата част от нея е чрез дългосрочните операции. Искаме да избегнем евентуална пропаст, като има няколко начина”, посочва Новотни.

По думите му няма “практическа спешност” от решение за предоставяне на допълнителна ликвидност на банките, но според него пазарите трябва да бъдат информирани на ранен етап.

“Това е дискусия, която все още продължава. Мисля, че съвсем скоро ще можем да дадем резултати”, каза още Новотни.

Той отказа да коментира как ЕЦБ смята да осигури допълнителна ликвидност за банките, но намекна, че процесът може да се различава в отделните държави.

“С оглед на необходимостта от ликвидност в ЕЦБ оценяваме различната ситуация в отделните държави. Така например в моята страна – в Австрия, банките на практика не се нуждаят от ликвидност. В други страни обаче банките са все по-зависими от ликвидността на ЕЦБ, което постепенно се превръща в структурен проблем”, коментира той.

Коментарите на Евалд Новотни се появяват точно след като председателят на ЕЦБ Марио Драги посочи миналия месец, че централната банка на еврозоната е готова да предложи на финансовите институции от региона допълнителни евтини кредити. Той отново подчерта, че лихвите ще се поддържат ниски.

“Готови сме да използваме всякакви инструменти, включително и дългосрочни операции за рефинансиране при необходимост и поддръжка на ниски лихвени проценти на ниво, оправдано от оценката ни за инфлацията”, коментира Драги.

Според изданието ЕЦБ има пространство за допълнително увеличаване на ликвидността, тъй като инфлацията в еврозонатаостава доста под дългосрочната цел на банката от 2%.

Евалд Новотни омаловажи и опасенията заради силното евро. “Исторически погледнато има ясни доказателства, че и преди е имало такива резки колебания на курсовете на долара и еврото. Настоящата ситуация повече или по-малко се вписва в историческия контекст и не виждам причина за сериозно безпокойство”, коментира той.

Той подчерта обаче, че е важно в еврозоната да се поддържа фискална дисциплина, както и че темповете на фискална консолидация могат да бъдат по-бързи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:59 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 2
lozkhris
преди 10 години
Напълно си прав.Такъв вид обединение не работи и държавите на тоя континент затъват.Не може ЕЦБ да прави само това, което е изгодно на Германия или Австрия. Безработицата е над 12%,бизнесът е замрял и заедно със структурните реформи,които безспорно са от първостепенна важност ЕЦБ трябва НЕЗАБАВНО да започне печатане на евра с цел драстична обезценка. Ограничението на харченето от правителствата е хубава работа,но когато се прави разумно когато икономиките растат, а не когато цял континент е затънал в рецесия. Разбира се,не трябва да се имитира ФЕД, или поне не в такива размери - там печатането се превърна в параноя. Но Европа има нужда от слабо евро за дълъг период от време, има нужда от ултра ниски лихви и засилено кредитиране,а производството да се стимулира не само в ГерманияДано скоро все пак някой го разбере най-сетне
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
SSIW
преди 10 години
ЕЦБ=ОРЩ (Орел/Рак?Щука)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Един колега беше направил, под друга статия, много точен коментар (поне по мое виждане):"Още едно LTRO преди стрес-тестовете за да закърпят банките балансите си и под претекст, че ЕЦБ следва инфлационната си цел, стимулирайки икономическия растеж. И така до следващия път. "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 2
deant
преди 10 години
Още едно доказателство, че всяка държава има нужда от собствена монетарна политика. Някой имат нужда от по-голямо обезценяване, някой от по-малко, някои нямат нужда. От там всяко решение на ЕЦБ е половинчато и субективно и ако подобри нещо, то ще задълбочи проблемите другаде. ЕЗ е в патово положение според мен. Всичко е обърнато наопаки, ако искат СЕЩ първо трябваше да има обединение и след това обща валута и банка, А НЕ обратното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
В Австрия нямало нужда, иначе в др. страни от ЕЗ имало, даже се "заостря вниманието", че проблема може да придобие "структурен характер".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
albobo76
преди 10 години
Уж нямало "спешност" ама щели да наливат валута, просто ей така, за всеки случай???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още