IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ обмисля нова програма за дългосрочно финансиране на банките

Този път достъп до средства ще имат само онези кредитни институции, които са готови да отпускат заеми на бизнеса

17:17 | 27.11.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕЦБ обмисля нова програма за дългосрочно финансиране на банките

Европейската централна банка (ЕЦБ) обмисля нова програма за осигуряване на дългосрочна ликвидност (LTRO), която да е на разположение само на банките, които се съгласят да използват финансирането, за да отпускат заеми на бизнеса, съобщава Ройтерс.

Президентът на ЕЦБ Марио Драги и други членове на Управителния съвет многократно са посочвали възможността за провеждане на повече стъпки за увеличаване на ликвидността, за да помогнат на крехката икономика на еврозоната и да гарантират потока от кредити в частния сектор.

ЕЦБ е отпуснала на банките повече от 1 трлн. евро под формата на евтини тригодишни заеми. Това се случи чрез две дългосрочни операции по рефинансиране в края на 2011 г. и началото на 2012 г.

Но този път достъп до средства ще имат само онези, които са готови да отпускат заеми на компании, работещи в промишлеността, търговията и услугите, пише Sueddeutsche Zeitung. Според изданието новата LTRO ще бъде за срок от 9 или от 12 месеца.

Това е само един от ходовете, които ЕЦБ разглежда, тъй като обмисля нови мерки за подкрепа на икономиката. Те ще последват решението за понижение на основната лихва до рекордното дъно от 0,25%.

Трейдърите на паричните пазари са на мнение, че програмата може да влезе в сила през първото тримесечие на следващата година, сочи проучване на Ройтерс.

От своя страна членът на Съвета Йенс Вайдман заяви по-рано този месец, че ЕЦБ трябва да гарантира своите кредитни операции, така че те да не стават прекалено щедри. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още