IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лейбъристката партия обеща да вдигне данъците за богатите, ако спечели изборите

Финансовият министър в сянка Ед Болс се ангажира да елиминира бюджетния дефицит, като върне пределната данъчна ставка за високите доходи на ниво от 50%

16:46 | 25.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Лейбъристката партия обеща да вдигне данъците за богатите, ако спечели изборите

Опозицонната лейбъристка парти във Великобритания обеща да балансира финансите на страната и да реализира бюджетен излишък в следващия парламент, ако спечели изборите през 2015 г., подкрепена от връщане на по-високите данъци за най-богатите, съобщава Ройтерс.

Ед Болс, финансов министър в сянка на лейбъристите, се ангажира да елиминира бюджетния дефицит в размер на 80 млрд. паунда и да постигне излишък, както и да започне да намалява националния дълг до 2020 г.

Намерението на Болс за справяне с бюджетния дефицит е по-малко агресивно от това на финансови министър Джрдж Осборн, който очаква да постигне излишък през 2018/19 г.

Болс, който е притиснат да повиши икономическото доверие в своята партия, заяви че един начин за постигане на целите му е чрез връщането на пределната данъчна ставка от 50% върху доходите над 150 хил. паунда годишно.

„Премахването на несправедливото данъчно облекчение за най-богатия 1% от населението в страната е необходимо, за да се намали бюджетния дефицит“, посочи Болс.

Последното лейбъристко правителство вдигна ставката от 40% на 50% през 2010 г., но наследилото го коалиционно правителство, водено от консерваторите, я намали на 45% през 2013 г., изтъквайки че е най-високата в Г-20 и вреди на британската конкурентоспособност.

Болс обаче отбелязва, че хората са платили с почти 10 млрд. паунда повече данъци през трите години, когато ставката бе 50%.

Лейбъристите водят в проучваният пред торите, но що се отнася до икономиката обществеността има по-голямо доверие на управляващата партия на Дейвид Камерън.

Камерън посотянно повтаря на гласоподавателите, че последното управление на лебъристите в периода 1997-2010 г. е оставило бюджетен дефицит от 11% от БВП – най-големият в следвоенната история на страната. През март 2013 дефицитът бе 7,3%.

Лейбъристите се оправдават, че плановете им са били осуетени от глобалната финансова криза от 2007/08 година и че, ако дойдат на власт ще наложат желязна дисциплина за елиминиране на дефицита.

„Без мерки за осигуряване на растеж, движен от инвестициите, и намаляване на дълга, като същевременно бъдат защитени важни публични услуги, никое правителство не може да наложи фискална дисциплина“, признава обаче Болс.

Според Конфедерацията на британската индустрия свиването на дефицита и дълга е жизненоважно, но трябва да бъде придружено от политики, насърчаващи бизнеса и растежа.

Организацията критикува плановете за вдигане на пределната данчъна ставка за високите доходи. „Това ще попречи на талантливите хора да идват във Великобритания, за да инвестират и създават работни места“, коментира Катя Хол, директор в Конфедерацията.

Болс каза, че вигите ще премахнат „дикредитираната идея“ за последователни петгодишни фискални планове, като ще настоява за „строги фискални правила“ в рамките на 12 месеца след изборите през май 2015 г.

Той уточни също така, че партията му би използвала приходите от продажбата на държавните дялове в Lloyds и RBS, за да намали националния дълг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още