IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lloyds възнобновява изплащането на дивиденти през второто полугодие

Британският кредитор очаква да изплати около 50% от печалбата си на акционерите

10:49 | 03.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Lloyds възнобновява изплащането на дивиденти през второто полугодие

Най-големият ипотечен кредитор във Великобритания Lloyds Banking Group Plc съобщи, че планира да възобнови изплащането на дивиденти през второто полугодие, пише Bloomberg. Идеите на банката идват след очакваната близо двойна основна печалба за 2013 г.

Заемодателят очаква да постигне печалба от 6,2 млрд. паунда за 2013 г., надхвърляйки прогнозите на анализаторите. Освен това базираната в Лондон банка задели 1,8 млрд. паунда през четвъртото тримесечие за покриване на разходите за компенсиране на засегнати от кризата клиенти.

За последно Lloyds изплати парични дивиденти през 2008 г. Впоследствие институцията изпадна в тежко положение след придобиването на HBOS Plc, което я принуди да потърси правителствена помощ в размер на 20 млрд. лири.

Кредиторът съобщи, че ще подаде заявление до британските регулатори през втората половина на годината за разрешение да поднови изплащането на дивиденти. Lloyds обяви, че очаква да изплати около 50 на сто от печалбата си на акционерите.

"Нашият значителен напредък в постигане на устойчиви подобрения в капиталовите позиции и нашата рентабилност въпреки наследените проблеми е свидетелство за силата на нашия бизнес модел", заяви главният изпълнителен директор на банката Антонио Орта Осорио.

В края на миналата година стана ясно, че британското правителство може да завърши приватизацията на Lloyds през 2014 г. с продажбата на останалия държавен дял в кредитора от 33%. Държавното присъствие в банката се оценява на 18,4 млрд. паунда, като според запознати целият холдинг може да бъде продаден през следващите 12 месеца чрез комбинация от институционална продажба и широко публично предлагане.

Въпреки последните оптимистични новини търгуваните на Лондонската борса книжа на дружеството поевтиняват с 2,45% до 81,26 паунда за брой в началото на търговията в понеделник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още