fallback

Барозу: За Шотландия ще бъде трудно, ако не и невъзможно, да стане член на ЕС

Напускането на Обединеното кралство ще създаде безпрецедентна ситуация за ЕС, а Шотландия ще трябва да извоюва подкрепата на всички членки, каза шефът на ЕК

12:24 | 17.02.14 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Бившият шотландски премиер Никола Стърджън предупреди, че ако на независима Шотландия не бъде позволено да бъде член на Европейския съюз, то това би било „изключително разрушително“. По този начин бившият министър-председател на страната отвърна на коментарите на председателя на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу, според когото присъединяването на Шотландия към ЕС ще бъде „трудно, ако не и невъзможно“, предава Financial Times.

Според Стърджън няма индикации, че дори една държава членка ще гласува против Шотландия. Тя предупреди, че би било „изключително разрушително не само за Шотландия, но и за целия ЕС, ако страната остане извън пределите на съюза“. Според нея подобен сценарий би бил действие срещу основополагащите принципи на Европейския съюз (ЕС). Тя подчерта, че ЕС няма да бъде в позиция да принуди страната да приеме еврото. Стърджън смята, че споделянето на паунда ще бъде от взаимен интерес както за Шотландия, така и за Англия.

Коментарите на Барозу маркираха драматичното втвърдяване на езика на ЕК относно членството на независима Шотландия в ЕС. Президентът на ЕК каза пред ВВС, че не иска да се намесва в решението, което касае шотландския и британския народ. Но подчерта, че напускането на Обединеното кралство от страна на Шотландия ще създаде безпрецедентна ситуация за ЕС, а държавата ще трябва да извоюва необходимата подкрепата на всяка една страна членка.

„Ще бъде изключително трудно страна, която напуска един съюз, да получи одобрението на всички останали държави членки на друг“, са точните думи на Жозе Барозу. Коментарите му, разбира се, не са окончателното решение на въпроса за членството на страната в ЕС, тъй като отговорът на въпроса относно съдбата на независима Шотландия ще бъде даден от страните-членки, а не от Комисията.

Също така той не коментира правните и политическите последици, до които ще доведе евентуалният отказ за членство на Шотландия в ЕС. Най-вероятно това би имало по-съществено отражение върху европейските граждани, които учат, работят или правят бизнес там.

„Видяхме, че Испания отказа да признае Косово, например", казва още Барозу, чийто мандат като ръководител на изпълнителната власт на съюза изтича през октомври. „До известна степен това е така, тъй като Шотландия ще бъде нова страна. Ето защо считам, че за нея ще бъде изключително трудно, ако не и невъзможно."

Финансовият министър на Шотландия Джон Суини също реагира остро. Според него коментарите на Барозу са „абсурдни".

Какво точно каза президентът на ЕК Жозе Мануел Барозу - вижте във видео материала на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:27 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още