IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Барозу: За Шотландия ще бъде трудно, ако не и невъзможно, да стане член на ЕС

Напускането на Обединеното кралство ще създаде безпрецедентна ситуация за ЕС, а Шотландия ще трябва да извоюва подкрепата на всички членки, каза шефът на ЕК

12:24 | 17.02.14 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Барозу: За Шотландия ще бъде трудно, ако не и невъзможно, да стане член на ЕС

Бившият шотландски премиер Никола Стърджън предупреди, че ако на независима Шотландия не бъде позволено да бъде член на Европейския съюз, то това би било „изключително разрушително“. По този начин бившият министър-председател на страната отвърна на коментарите на председателя на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу, според когото присъединяването на Шотландия към ЕС ще бъде „трудно, ако не и невъзможно“, предава Financial Times.

Според Стърджън няма индикации, че дори една държава членка ще гласува против Шотландия. Тя предупреди, че би било „изключително разрушително не само за Шотландия, но и за целия ЕС, ако страната остане извън пределите на съюза“. Според нея подобен сценарий би бил действие срещу основополагащите принципи на Европейския съюз (ЕС). Тя подчерта, че ЕС няма да бъде в позиция да принуди страната да приеме еврото. Стърджън смята, че споделянето на паунда ще бъде от взаимен интерес както за Шотландия, така и за Англия.

Коментарите на Барозу маркираха драматичното втвърдяване на езика на ЕК относно членството на независима Шотландия в ЕС. Президентът на ЕК каза пред ВВС, че не иска да се намесва в решението, което касае шотландския и британския народ. Но подчерта, че напускането на Обединеното кралство от страна на Шотландия ще създаде безпрецедентна ситуация за ЕС, а държавата ще трябва да извоюва необходимата подкрепата на всяка една страна членка.

„Ще бъде изключително трудно страна, която напуска един съюз, да получи одобрението на всички останали държави членки на друг“, са точните думи на Жозе Барозу. Коментарите му, разбира се, не са окончателното решение на въпроса за членството на страната в ЕС, тъй като отговорът на въпроса относно съдбата на независима Шотландия ще бъде даден от страните-членки, а не от Комисията.

Също така той не коментира правните и политическите последици, до които ще доведе евентуалният отказ за членство на Шотландия в ЕС. Най-вероятно това би имало по-съществено отражение върху европейските граждани, които учат, работят или правят бизнес там.

„Видяхме, че Испания отказа да признае Косово, например", казва още Барозу, чийто мандат като ръководител на изпълнителната власт на съюза изтича през октомври. „До известна степен това е така, тъй като Шотландия ще бъде нова страна. Ето защо считам, че за нея ще бъде изключително трудно, ако не и невъзможно."

Финансовият министър на Шотландия Джон Суини също реагира остро. Според него коментарите на Барозу са „абсурдни".

Какво точно каза президентът на ЕК Жозе Мануел Барозу - вижте във видео материала на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

20
rate up comment 2 rate down comment 1
John1Doe
преди 10 години
Шотландия се спасява, на нейно място Украйна...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Сталин среща Сюлейман паша в ада.Сталин:- Другарю Сюлейман, от доста време се питам как така ние владяхме Унгария 45 години само, а те ни мразят повече отколкото вас, които сте я владели 150 години?Сюлейман:- Много просто, аркадаш! Ние нито ги карахме да учат турски език в училище, нито да празнуват турската окупация всяка година!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Той не визира Руснаците - в смисъл на народа им, а на управлението там /местните управители/ което уж определя цената на природните ресурси за износ към различните държави (а те се контролират през международни корпорации от определени банки, които са собственост на "печатарите") или кой да бъде независим или обратно под техен контрол (?) ...и то предполагам е валидно и във времеви смисъл - социализма и управлението му от там! Та искаше да каже, че и те не са връх на пирамида от гледна точка на управление, а просто по-висока точка от самото управление спрямо нивото на поглед на обикновенните хора...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 3
абитуриент
преди 10 години
Кво ти направиха РУСНАЦИТЕ та ги мразиш толкова.....???!!!....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
Абсолютно! Освен това ще могат с отворени обятия да приемат емигранти от България и Румъния, а сега англичаните им пречат :DЗнам, че шотландците го докарват Хъто на ъХххъ като наш'те ора, така че остава само на цвят да ги поизпипаме и ще минат за местни, вервам и на пиене нема да се дадат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 0
MZ/X
преди 10 години
Има голям смисъл, защото Шотландците не искат да споделят с останалите британци приходите си от нефт, но в същото време искат да пътуват свободно до Европа, да търгуват без мита и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
:) Искам да потвърдя, че не сме един човек. Ако бяхме, нямаше да го напишем така еднакво :)А защо се получи .. ами "всеки убеден демократ започва леко да се тревожи" това е, всеки който има очи, го вижда
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 0
deant
преди 10 години
хах.. погледнах какво е писал мисантропа и все едно го е писал един човек. Искам да ви уверя, че не е така, както и че не пиша по опорни точки, освен тези създадени от реалността.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 11 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Ангелчо, моето момче, аз обичам и уважавам европа, но това което искам аз е търговски, военен и ако щеш митнически и съюз на пълноправни членове. НЕ ИСКАМ ПОЛИТИЧЕСКИ СЪЮЗ! Не искам БЮРОКРАТИЧЕН съюз. Не искам цялата ни икономика да се основава на това само как ще усвоим някакви подаяния пратени ни от запад! Защото хайде да си го кажем правичката - колкото повече усвояваме, толкова по обедняваме! Колко пари сме усвоили от приемането досега и колко ни се е вдигнал стандарта? Особено в градовете, които не се казват София!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Референдума е ЗА независимост. Някак няма смисъл от него ако след това ще стават член на ЕС нали? Те и сега де факто са член на ЕС, а за член на ОК само на хартия, щото реално погледното всички получаваме над 80% от законите си от Брюксел дори и ОК.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още