IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Барозу: За Шотландия ще бъде трудно, ако не и невъзможно, да стане член на ЕС

Напускането на Обединеното кралство ще създаде безпрецедентна ситуация за ЕС, а Шотландия ще трябва да извоюва подкрепата на всички членки, каза шефът на ЕК

12:24 | 17.02.14 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Барозу: За Шотландия ще бъде трудно, ако не и невъзможно, да стане член на ЕС

Бившият шотландски премиер Никола Стърджън предупреди, че ако на независима Шотландия не бъде позволено да бъде член на Европейския съюз, то това би било „изключително разрушително“. По този начин бившият министър-председател на страната отвърна на коментарите на председателя на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу, според когото присъединяването на Шотландия към ЕС ще бъде „трудно, ако не и невъзможно“, предава Financial Times.

Според Стърджън няма индикации, че дори една държава членка ще гласува против Шотландия. Тя предупреди, че би било „изключително разрушително не само за Шотландия, но и за целия ЕС, ако страната остане извън пределите на съюза“. Според нея подобен сценарий би бил действие срещу основополагащите принципи на Европейския съюз (ЕС). Тя подчерта, че ЕС няма да бъде в позиция да принуди страната да приеме еврото. Стърджън смята, че споделянето на паунда ще бъде от взаимен интерес както за Шотландия, така и за Англия.

Коментарите на Барозу маркираха драматичното втвърдяване на езика на ЕК относно членството на независима Шотландия в ЕС. Президентът на ЕК каза пред ВВС, че не иска да се намесва в решението, което касае шотландския и британския народ. Но подчерта, че напускането на Обединеното кралство от страна на Шотландия ще създаде безпрецедентна ситуация за ЕС, а държавата ще трябва да извоюва необходимата подкрепата на всяка една страна членка.

„Ще бъде изключително трудно страна, която напуска един съюз, да получи одобрението на всички останали държави членки на друг“, са точните думи на Жозе Барозу. Коментарите му, разбира се, не са окончателното решение на въпроса за членството на страната в ЕС, тъй като отговорът на въпроса относно съдбата на независима Шотландия ще бъде даден от страните-членки, а не от Комисията.

Също така той не коментира правните и политическите последици, до които ще доведе евентуалният отказ за членство на Шотландия в ЕС. Най-вероятно това би имало по-съществено отражение върху европейските граждани, които учат, работят или правят бизнес там.

„Видяхме, че Испания отказа да признае Косово, например", казва още Барозу, чийто мандат като ръководител на изпълнителната власт на съюза изтича през октомври. „До известна степен това е така, тъй като Шотландия ще бъде нова страна. Ето защо считам, че за нея ще бъде изключително трудно, ако не и невъзможно."

Финансовият министър на Шотландия Джон Суини също реагира остро. Според него коментарите на Барозу са „абсурдни".

Какво точно каза президентът на ЕК Жозе Мануел Барозу - вижте във видео материала на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 6 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
Аз лично нямам против Шотландия в ЕС като отделна държава на не като част от Британия, НОИспания ще е против, за да бъде обица на ухото на Каталуния и БаскитеВеликобритания ще е против - ясно защоБелгия - очевидно а мисля че има подобни общности и във Франция и т.н.@MZ - не мисля че ще се разпада. Напротив, след като ще искат да напуснат държавата но да останат в ЕС, не виждам никакъв разпад, просто правителствата на тези важни членки на ЕС не искат да загубят контрол над тези области и ще се подкрепят едни други
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
Ангелчо мойто момче, викаш кой не скача е червен а?Какво общо има ЕС с комунизма? Защо който е против ЕС трябва да е комунист? Всъщност повечето хора тук са за ЕС като идея, но не и за бюрократичното чудовище в което ЕС се превръща с бързи стъпки.Всъщност истината е, че ЕС ни влачи с всички сили към планова икономика и ограничаване на свободата, каквото имаше именно при комунизма, и всеки убеден демократ започва леко да се тревожи дали не вървим към СЕСР (Съюз на Европейските Социалистически Републики) Та такива ми ти работи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Четейки поста ти все едно гледам мен си отпреди година и половина.Едва ли има кой знае колко по-голям антикомунист от мен.Но хайде да видим на теб колко време ще ти отнеме за да разбереш че зад гадориите на руснаците и зад гадориите на ЕС стоят едни и същи *** в сянка които си играят на глобални господари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Казваш - САМ си си достатъчен ли ?? С "любовта" и "заблудите"... - ами защо се навираш ТУК - при нормална /некомплексирана и несубективна/ логика, би трябвали да се махнеш ти??...Абе , да не ти плащат, иначе лудостта не е достоен личен мотив за каквото и да е ;)))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 2
MZ/X
преди 10 години
Къде съм писал, че има независими държави в ЕС? Шотландия ще стане независима, като излезе от Великобритания и ЕС. Тогава тя като независима държава може да кандидатства отново да стане член на ЕС, но членството в ЕС не означава че тя ще остане независима като член на ЕС.Хубави са мечтите за независимост, но малките и незвисимите имат малък шанс за успех в модерния свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 3
iivanoff
преди 10 години
Нарочно съм написал "Ако имаше време /а време няма/" за да покажа какъв ще е сценария за вярващите в "свободата", а не за другите, на които им е ЯСНО какво става!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 4
deant
преди 10 години
http://***.investor.bg/evropa/334/a/barozu-za-shotlandiia-shte-byde-trudno-ako-ne-i-nevyzmojno-da-stane-chlen-na-es,167085/#comment-newestТе смазват съседите, които не са в ЕС, какво остава някой да реши да излезе вече. Ще го разкостят. До 20 години СЕЩ ще е факт. И демогравски вече всичко е оплетено, защото много семейства вече са са умешили яко заради липсата на граници. Така, че почитателите на глобализма ще ликуват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 3
iivanoff
преди 10 години
Ако имаше време /а време няма/ то можеше да спретнат едно моментно излизане на най-предусещащите се, за назидание на останалите маймуни! След като си ги смажат (чрез манипулация с чуждите пари, щото те излизат, ама дълга си остава!), ще си ги приберат обратно /спасение/ - дирекшън с приемане на всички нежелани сега условия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 7
deant
преди 10 години
Ти изобщо ползваш ли главата си за мислене? Ква независима държава в ЕС? Маймуните ги занимават с глупости само и само да не виждат накъде отиват нещата. Хем искат независима държава, хем пък да влязат в ЕС, след като независим значи НЕЗАВИСИМ. А в ЕС НЕЗАВИСИМОСТ няма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
MZ/X
преди 10 години
Права е ЕК! Ако допуснат Шотландия да стане член на ЕС, като независима държава утре ще го поискат същото баските, каталунците, северна Италия, унгарците в Трансилвания, фламандците и валонците в Белгия и т.н. и ЕС ще започне да се разпада.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още