IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зюганов: В Украйна се разрази политически Чернобил

Путин събра Съвета за сигурност на Русия по темата за Украйна

11:25 | 25.02.14 г. 1
Зюганов: В Украйна се разрази политически Чернобил

„В Украйна се разрази политически Чернобил, който е не по-малко опасен от ядрения“, заяви пред ИТАР ТАСС руският лидер на комунистите Генадий Зюганов. Според него е рухнала  цялата „вертикална власт в страната“.

„Настоявам Министерството на външните работи незабавно да постави въпроса за ситуацията в Украйна в Съвета за сигурност и в най-близко време президентът на Русия да събере държавния съвет, за да обсъди тази ситуация, иначе отново ще бъде късно“, коментира още той.

На официалния сайт на руското президентство има съобщение за проведена среща на президента Владимир Путин с постоянните членове на Съвета за безопасност. Обсъдено е било развитието на ситуацията в Украйна, но подробности не са посочени.

Вчера Путин е провел и телефонни разговори с президента на Беларус Александър Лукашенко, на Казахстан Нурсултан Назарбаев и с президента на Франция Франсоа Оланд, става ясно още от сайта на Кремъл. Без да бъдат посочвани никакви подробности, основната тема на разговорите е била Украйна.

Заради политическата нестабилност има опасност и за ядрените централи в Украйна, убеден е още Зюганов. В Украйна работят пет централи с 15 ядрени реактора. Те имат нужда от уникално управление, операторите за тях се подготвят в продължение на десет години и е необходима свръхнадеждна охрана, обясни още комунистическият лидер.

„В днешната ситуация, когато силовите министерства се разбягаха, няма и няма да има в близко бъдеще надеждна защита“, обясни Зюганов и призова за съвместни действия между руските и европейските специалисти, които да вземат мерки за защита не само за Украйна, но и за Русия и Беларус.

Повече за Украйна – в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:22 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
misanthrope
преди 10 години
Между редоветеЗюганов предлага руската червена армия да влезе в страната и да им ги пази докато се организират (а и да им помогне да се организират)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още