IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна все още не знае цената на новия си живот

Според посланика на Полша в България резултатите от случващото се в Киев все още са неизвестни

20:46 | 24.02.14 г. 4
Украйна все още не знае цената на новия си живот

“Украйна със сигурност иска да живее по нормален начин, но не съм сигурен, че знае какво трябва да заплати и какви разходи ще трябва да направи във връзка с новия си живот”, заяви в предаването “Денят On Air” на Bulgaria On Air посланикът на Полша в България Лешек Хенсел.

По думите му през последните месеци Полша е била изключително активна по отношение на събитията в Киев. Полският премиер посети няколко европейски столици, където убеждаваше лидерите на европейските държави да излязат с общо становище за случващото се в Украйна, уточни посланикът.

Той е категоричен, че между Полша, Германия и Франция има чудесно сътрудничество и доказателство за това е успехът, който беше постигнат при преговорите с властта в Киев.

“В момента събитията в Украйна се движат с едно изключително темпо”, коментира Хенсел. Според него има специална символика в това, че президентските избори ще се проведат през май, когато държавите в Европейския съюз ще изберат своя парламент.

Посланикът е категоричен, че е в интерес на Полша да има “предвидим съсед, в който цари правото”. Въпреки това той смята, че резултатите от случващото се в Киев все още са неизвестни. Хенсел твърди, че Украйна ще трябва да навакса много неща, тъй като е назад в сравнение с държавите, преминали процеса на европейската интеграция.

Във връзка с днешното изказване на руския премиер Дмитрий Медведев Хенсел заяви, че то е обезпокоително. От думите на Медведев става ясно, че Кремъл не признава новата власт в Украйна и отправя заплахи, че ще увеличи митата за украинските стоки.

На въпрос дали страхът на Русия е че протестният сценарий от Украйна може да се случи и на нейна територия Хенсел заяви, че тя е суверенна държава и нейните граждани могат да решават бъдещето ѝ по същия начин, по който и украинците могат да решават съдбата на своята страна.

В “Денят On Air” директорът на агенцията за проучвания “Екзакта” Лидия Йорданова съобщи резултатите от проучване, направено в България на 12-и февруари, относно нагласите на гражданите към случващото се в Украйна. Данните от него сочат, че 41% от пълнолетните българи подкрепят протестиращите в Киев, 23% не ги одобряват, а 36% посочват, че не могат да изразят позиция по въпроса. 

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 10 rate down comment 1
v_tin
преди 10 години
Спокойно, Кристин лагард ще им обясни за цената и как трябва да се плати
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 1
dakl
преди 10 години
А поляците дали и те имаха кой знае какъв избор след като нещата са в ръцете на Големия брат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Сините камъни
преди 10 години
Турчинов има много поздрави от Витренко!https://***.youtube.com/watch?v=rQcqYjqDfuk
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 10 години
Поляците го изиграха с Украйна като оня, дето решил да помогне на друг да паркира на заден: "Дай, дай, дай, дай...ОП! Аз ще бягам, че бързам, а ти слез сега и *** да видиш какво си направил!" хехе...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още