IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

RWE записва милиардна загуба?

Загубата на енергийния концерн е доста по-висока от очакванията, пише предварително Handelsblatt

15:27 | 28.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
RWE записва милиардна загуба?

Базираният в Есен енергиен концерн RWE ще отчете сериозна загуба за изминалата фискална година. Според информация на реномирания германски икономически всекидневник Handelsblatt, който се позовава на източници от Надзорния съвет, котираното на DAX дружество ще отчете нетна загуба от около 3 милиарда евро. С това загубата ще е много по-висока, отколкото се очакваше първоначално. RWE не дава становище по материала.

Според материала главният финансов директор на RWE Бернхард Гюнтер е представил счетоводния баланс за финансовата 2013 г. пред Надзорния съвет. През идния вторник се очаква главният изпълнителен директор Петер Териум да представи баланса и пред обществеността. 

Въпреки това анализаторите ще обърнат специално внимание на печалбата преди лихви, данъци, обезценяване и амортизация (EBITDA), която според очакванията на експертите е спаднала през предходната година с 4,4% до 8,9 милиарда евро. По отношение на продажбите консенсусните очаквания са за приходи в размер на 53,5 млрд. евро.

За 2012 година печалбата на RWE беше 1,3 млрд. евро. Предвид очакваната загуба за 2013 г., дивидентите вероятно ще бъдат базирани на съотношение към нерарзпределените печалби за минали години, които към края на 2012 бяха 2.5 милиарда евро.

Основните причини за сега отчитаната загуба от близо 3 милиарда евро според материала на вестника е амортизация в размер на 4,8 млрд. евро. RWE, която е една от петте най-големи енергийни компании в Европа и лидер в Германия, трябваше да коригира надолу стойността на своите конвенционални електроцентрали, които все по-рядко се включват към електропреносната мрежа заради бума в областта на възобновяемите енергийни източници. 

Германският гигант и много от другите компании от сектора, опериращи на Стария континент, продължават битката си с пониженото търсене на енергия. Спадът в потреблението тласка чувствително надолу маржовете на печалбите на дружествата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:05 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още