IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

RWE понижава двойно дивидентите си за 2013 г.

Германският енергиен гигант аргументира решението си с влошените перспективи за печалби от конвенционални мощности в Европа

18:44 | 20.09.13 г.
RWE понижава двойно дивидентите си за 2013 г.

RWE AG предупреди инвеститорите и служителите си в необходимостта от "затягане на коланите", обявявайки плановете си свие разходите и да намали дивидентите си, съобщава MarketWatch.

От една от петте най-големи енергийни компании в Европа и лидер в Германия обяви, че влошените перспективи за печалби от конвенционалните мощности принуждават дружеството да намали дивидентите си за настоящата година.

"Ние сме изправени без съмнение пред трудни времена и нашата политика спрямо дивидентите трябва да бъде съобразена с това", заяви главният изпълнителен директор на енергийния гигант Петер Териум.

RWE обяви, че ще предложи на акционерите си двойно намаление на дивидента за 2013 г. до 1 евро на акция в сравнение с 2 евро за брой година по-рано.

Ходът на германската компания е поредният пример за упадъка на сектора на обществените услуги в Европа. Енергийният бранш е една от жертвите на строгите бюджетни икономии от страна на правителствата на континента на фона на продължаващата дългова криза.

В края на август рейтинговата агенция Fitch Ratings предупреди, че политическата намеса остава един от най-значителните рискове за комуналните услуги в Европа.

"Политическият дебат в търсенето на баланс между бюджетната консолидация и икономически устойчивите енергийни политики остава постоянен и несигурен процес", оправдаха тогава от Fitch понижението на кредитния си рейтинг за RWE.

Германският гигант и много от другите компании от сектора, опериращи на Стария континент, продължават битката си с пониженото търсене на енергия. Спадът в потреблението тласка чувствително надолу маржовете на печалбите на дружествата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:45 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още