IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

RWE затваря 6% от енергийните си мощности

Германският концерн се присъединява към голямата група европейски компании, чиито централи работят на празен ход

15:35 | 14.08.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
RWE затваря 6% от енергийните си мощности

Германският енергиен концерн RWE обяви, че ще затвори около 6% от общите си мощности вследствие на спада в търсенето на електроенергия, породен от рецесията и покачващата се конкуренция на пазара на възобновяеми енергийни източници, пише The Wall Street Journal.

"Вследствие на продължаващия бум при слънчевата енергия много централи в цяла Европа вече не работят на печалба", посочват от RWE.

Германският концерн се присъединява към голямата група европейски компании, в това число и конкурентната EON, чиито централи работят на празен ход. Заради неизгодната ситуация много от тях планират да сведат до минимум загубите, дори и това да включва затваряне на електроцентрали.

Тези спирания обаче може да застрашат дългосрочната сигурност на доставките на енергия на Стария континент.

Решението на RWE за премахване на губещите мощности дойде, след като компанията отчете 38-процентен спад на нетната печалба за първото шестмесечие на 2013 г. до 979 млн. евро. Оперативните печалби на компанията от конвенционалните електроцентрали, включително тези, засегнати от плановете за закриване, пък са се понижили с две трети през първата половина на 2013 г., съобщиха още от RWE.

От най-голямата германска енергийна компания обещаха да намалят оперативните си разходи с около 1 млрд. евро през тази година. Плановете включват затваряне най-вече на централи, работещи с природен газ, като очакванията са мощностите да се понижат с 3,1 гигавата спрямо сегашното ниво от 52 гигавата.

Анализатори не очакват решението на RWE да повлияе върху цените за крайните потребители в обозримото бъдеще. "Политиците нямат интерес от увеличаване на цените на базовите мощности при сегашната слаба макроикономическа среда", казва Робърт Шрам-Фуч, анализатор в Macquarie.

"След изборите в Германия през септември приоритет на новото правителство вероятно ще бъде субсидирането на енергията от възобновяеми източници, което рязко ще увеличи цената, която потребителят плаща за електроенергия", отбелязва още експертът в съобщение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Hahoto
преди 10 години
Бреййй, на всякъде едно и също!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още