IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германските енергийни компании се оттеглят от Източна Европа

Eon и RWE продадат своите газови дъщерни дружества в Унгария и Чешката република

21:08 | 28.03.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Германските енергийни компании се оттеглят от Източна Европа

В крайна сметка политическият натиск се оказва твърде висок. Базираната в Дюселдорф енергийна компания Eon продава своята унгарска газова компания на държавния енергиен концерн MVM.

Дясното националистическо правителство на унгарския премиер Виктор Орбан преследва своя план отново да национализира важните компании, свързани с енергопотреблението. Държавната компания MVM ще плати за газовото подразделение 870 млн. евро, заявиха от компанията в четвъртък в Будапеща. Унгарското газово дружество на Eon включва хранилища за газ, както и подразделение за търговия с природен газ. Сделката ще бъде завършена през втората половина на тази година, се казва в съобщението на MVM, цитирано от DPA.

Eon и унгарският премиер Виктор Орбан подписаха още в края на миналата година писмо за намерение за продажба. По това време все още се предполагаше, че договорът за покупко-продажбата може да бъде подписан до края на януари.

И базираната в Есен енергийна компания RWE обяви в четвъртък, че ще продаде чешкото си дъщерно дружество за газопроводи Net4Gas на консорциум от Allianz Group и канадския финансов инвеститор Borealis Infrastructure. Съответното споразумение бе подписано в четвъртък, заяви RWE. За разлика от Eon продажбата има финансово, а не политическо естество. За газовото дъщерно дружество RWE постигна цена от около 1,6 млрд. евро. Продажбата е част от програмата за разпродажби, с която германците искат да намалят своите дългове. Сделката трябва да бъде завършена напълно през втората половина на годината.

Главният изпълнителен директор Петер Териум отбеляза, че стъпката ще укрепи финансите на компанията, която има чист дълг от 33 млрд. евро в края на миналата година. Концернът посочи по-рано този месец, че е решил да се откаже от добива на петрол и газ и ще разглежда предложения за придобиване на неговото подразделение за тези суровини. Газовото дъщерно дружество има около 500 служители и оперира мрежа от газопроводи с обща дължина над 3600 км.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още