IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром": Киев покрива редовно задълженията си за природен газ

На този етап доставките за Европа през територията на Украйна не са нарушени

09:39 | 04.03.14 г. 2
"Газпром": Киев покрива редовно задълженията си за природен газ

Киев не е спрял плащанията си по задълженията към „Газпром” за покупката на природен газ, съобщи руската информационна агенция ИТАР ТАСС. Постъпленията са редовни, е обяснил представител на газовия гигант на среща с инвеститори в Лондон.

Няма и нарушения на транзитните доставки за Европа от страна на украинската страна, гарантират още от компанията.

Новоизбраният министър на енергетиката на Украйна Юрий Продан, който заемаше същия пост и в периода 2007 – 2010 година, е обяснил пред ИТАР ТАСС, че в близко време Украйна ще плати 400 млн. долара от общия дълг, чийто размер е 1,5 млрд. долара.

„Тези 400 млн. долара са задълженията на страната за доставения газ през февруари. В близко време искаме да погасим текущите си задължения”, е коментирал Продан. На този етап не можем да погасим старите си дългове наведнъж, заявява още министърът.

Припомняме, че снощи от Брюксел министърът на вътрешните работи на България Цветлин Йовчев изказа своите притеснения, че новият конфликт между Украйна и Русия може да ограничи доставките на енергийни ресурси. България получава 100% от руския газ от газопроводите, преминаващи през територията на Украйна. През тази страна преминават и доставките от ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй”.

Преди пет години страната ни беше сериозно засегната от споровете за количествата транзитиран газ от Украйна. Тогава Русия спря доставките на газ за цяла Европа, след като обвини Киев, че отклонява част от доставките, предназначени за другите клиенти на Стария континент.

За да избегнем подобни кризи, България планира мащабно строителство на газови връзки със съседните държави, чрез които с „обръщане” на потока да можем да получаваме газ и от други източници.

На този етап обаче е построена само връзката с Румъния, макар и тя да не е реверсивна – необходимо е изграждането на компресорна станция на територията на северната ни съседка, за да може страната ни да получава газ по тази връзка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 2
Pyramid
преди 10 години
Какво ли? Ами...Европа сама ще си вдигне цената на продукцията, какво да стане. И ще пострада първо нейната конкурентоспособност и, чак след това, руската. Количествата газ, които се изнасят, Газпром /а има ли избор?/ ще пренасочи максимално - за да има потребление - в други посоки, в т.ч. и вътрешно, към Русия. за тях, цената ще спадне, и техните продукти ще поевтинеят. русия би понесла ущърб но, няма да е първата във веригата. Затова, не вярвам ЕС да наложи такова ембарго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Tony
преди 10 години
Какво ли ще стане ако има икономическо ембарго и ЕС спре да внася газ от русия?:))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още