IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британските власти се разделят с дял в Lloyds на стойност 4,2 млрд. паунда

Продажбата е възприемана от мнозина като крайъгълен камък на възстановяването на Великобритания от кризата през 2008 г.

12:31 | 26.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Британските власти се разделят с дял в Lloyds на стойност 4,2 млрд. паунда

Британското правителство ще се раздели с още 7,5% от дела си в Lloyds Banking Group, оценявани на около 4,2 млрд. паунда (6,9 млрд. долара) чрез пренасочването на активите към институционални инвестиции.

Държавата притежава дял във финансовата институция чрез UK Financial Investments (UKFI) – обособена през 2008 г. компания с ограничена дейност, която контролира правителствените активи в Lloyds и Royal Bank of Scotland Group. След продажбата общият обем на държавните експозиции в банката ще отстъпи до 25 на сто.

Британските власти започнаха да се разделят с 39-процентния си дял в Lloyds през миналия септември. 6 на сто от акциите на дружеството бяха насочени към институционални инвеститори, като пенсионни фондове и застрахователи, припомня Ройтерс.

Продажбата е възприемана от мнозина като крайъгълен камък на възстановяването на Великобритания от кризата през 2008 г. Финансовият крах доведе до необходимостта от държавна намеса в Lloyds и RBS на стойност 66 млрд. паунда.

Междувременно Министерството на финансите на Обединеното кралство заяви във вторник, че неговите приоритети са "най-доброто за данъкоплатеца, максималното подпомагане на икономиката и възстановяването на частната собственост".

"Изграждане на силна банкова система е основна част от дългосрочния икономически план на правителството за предоставяне на по-голяма икономическа сигурност", отбеляза говорителят на финансовото министерство.

През първите минути на търговията на Лондонската фондова борса акциите на Lloyds поевтиняват с 3,84 на сто до 76,075 паунда за брой.


Продажбата на дела е добър знак за работата на изпълнителния директор Антонио Орта Осорио, който успя да стабилизира банката след назначаването си през 2011 г. Част от приложените мерки включваха съсредоточаване върху кредитирането на домакинствата и бизнеса в Обединеното кралство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:46 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още