IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК предлага създаването на единна платформа за борба с недекларирания труд

Платформата ще обедини инспекторатите по труда и социалната сигурност, органите за данъчно облагане и миграционните власти, както и други заинтересовани лица

15:06 | 09.04.14 г. 3
ЕК предлага създаването на единна платформа за борба с недекларирания труд

Европейската комисия (ЕК) предложи създаването на единна платформа за предотвратяване и възпиране използването на недеклариран труд, съобщават от пресцентъра на представителството на ЕК в България.

Платформата ще обедини различни национални правоприлагащи органи, които участват в противодействието срещу недекларирания труд — явление, което нанася сериозни вреди върху условията на работа, лоялната конкуренция и държавния бюджет, посочва се в съобщението на институцията.

Платформата ще обедини инспекторатите по труда и социалната сигурност, органите за данъчно облагане и миграционните власти, както и други заинтересовани страни, включително представители на работодателите и служителите на равнище Европейски съюз (ЕС).

В предложението се предвижда членове на платформата да бъдат всички държави от общността.

От новата платформа се очаква да предостави форум, в рамките на който експерти могат да споделят информация и добри практики, а и да разширят контактите си, както и да проучва националните и европейските инструменти за справяне с общи проблеми, като например свързаното явление на фиктивна самостоятелна заетост и недеклариран труд в рамките на подизпълнителски вериги.

Платформата ще предприема и мерки за подобряване на обмена на данни между националните администрации, засилване на оперативното сътрудничество, разработване на общи принципи и насоки за провеждането на инспекции, повишаване на информираността за проблема и други.

Недекларираният труд се определя като всяка дейност, осъществявана срещу заплащане, която е законна по своето естество, но не е обявена пред държавните органи. Понятието бе включено в Европейската стратегия по заетостта и от 2001 г. насам се разглежда в насоките за заетостта, предназначени за държавите-членки, посочват от Еврокомисията.

Според проучване на Евробарометър, проведено през 2013 г., всеки девети европеец признава, че през предходната година е закупил стоки или услуги, в които е вложен недеклариран труд, а 4% от анкетираните признават, че са извършвали недеклариран труд.

Още за социалния сектор вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
в единната платформа ще има 'опция' за ВСЕКИ !!!"европейските инструменти за справяне с общи проблеми, като например свързаното явление на фиктивна самостоятелна заетост и недеклариран труд в рамките на подизпълнителски вериги"та например съседите ще се разглеждат като свързани с деянието чрез "свързаното явление"! роднините му също...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Бай Пенко Струга, дето работи в съседния гараж с 5 диоптара очила ще бъде санкциониран!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Окрупняване ЧРЕЗ единнИ платформИ!=> Глобализиране на ЗОНАТА!=> ПРЕМАХВАНЕ на под-системите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още